Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. mart 2020.

Na vanrednoj konferenciji za medije ministar zdralja Zlatibor Lončar naveo je da je virus dijagnostikovan kod 43-godišnjeg muškarca koji je u više navrata boravio u Budimpešti, a sada se nalazi u izolaciji u bolnici u Subotici

Muškarac star 43 godine pozitivan je na koronavirus saopštio je danas na vanrednoj konferenciji za medije ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je naveo da je u pitanju čovek koji je u više navrata boravio u Budimpešti gde mu živi sestra. Ona je imala respiratorne tegobe, temperaturu i virusnu upalu pluća.

- On se vratio iz Budimpešte i osetio tegobe, bio je odgovoran i odmah se izlolovao. Noćas mu je odmah urađen test, a jutros su stigli rezultati da je pozitivan - rekao je Lončar.

Pacijent se trenutno nalazi u izolaciji u bolnici u Subotici, a u međuvremenu su urađene analize svih osoba koje bile u kontaktu sa njim i ti rezultati očekuju se u toku dana.

Ministar zdravlja je više puta ponovio da nema razloga za paniku, da se desilo ono što je očekivano i da je nerealno da ima zemlje bez korone. Građane je zamolio da se pridržavaju preporučenih mera, a muškarcima starijim od 70 godina preporučeno je da bi trebalo da smanje izloženost i da se zaštite.

Ministar Lončar je, odgovarajući na novinarska pitanja rekao i da ovo pitanje ne treba politizovati i da „nijedna odluka neće biti doneta iz političkih već samo iz stručnih i zdravstvenih razloga i da struka ne može da zavisi od toga da li su raspisani izbori ili nisu, te da će na prvom mestu biti  zdravlje građana“.

Takođe, ministar zdravlja pozvao je građane da imaju poverenja u zdravstveni sistem i u lekare koji su, kako je  naveo, „ceo život uložili da bi reagovali kad se ovako nešto desi“.

Epidemiolog Predrag Kon pojasnio je da je prvi slučaj virusa nova, ali očekivana situacija i da će „daleko više biti angažovane epidemiološke službe“:

- One će detaljno analizirati ljude koji su bili u kontaktu sa obolelim i oni će biti ili pod nadzorom, ili u karantinu.

Mora se razumeti, dodao je Kon, da zaraženi ne mogu raditi, niti deca ići u škole.

- Lekarski timovi treba da se pripreme za rad u izolaciji, da bi sačuvali pre svega sebe.

Infektolog Mijomir Pelemiš takođe je pozvao građane da ne stvaraju paniku, da je važno što je pacijent otkriven na vreme i nije u teškom stanju.

On se osvrnuo na komentare posle nedavne konferencije za novinare da je zdravstveni sistem Srbije neozbiljan, objašnjavajući da to nije tačno, već da samo nisu želeli da seju strah, a da je sve spremno za odgovor na koronavirus.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments