Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. mart 2020.

Prema zvaničnim podacima, samo jedan od 21 pacijenata koji su na bolničkom lečenju je na respiratoru, ostalih 20 pozitivnih na koronavirus su u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja

U Srbiji je do 8 časova jutros registrovan ukupno 41 potvrđen slučaj COVID 19. U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do sada je testirano ukupno 256 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja

Od poslednjeg sinoćnjeg izveštaja do jutros su testirani uzorci 17 osoba od kojih je šest pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus. Četvoro se nalazi u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Koronavirus do danas se proširio na 139 država. Zaraženo je više od 145.000 ljudi. Do sada se oporavilo oko 70.000, a umrlo više od 5.000 ljudi.

Vlada Srbije zabranila je skupove u zatvorenom za više od 100 ljudi i uvela privremenu zabranu ulaska stranim državljanima koji dolaze iz ugroženih područja - Italije, Rumunije, pojedinih provincija Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske.

Iz Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (Unesko) - saopšteno je da 46 zemalja širom sveta zatvorilo škole i univerzitete kako bi sprečili širenje epidemije.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je naložilo striktnu zabranu poseta svih ustanova za smeštaj, poput domova za stare i gerontoloških centara.

- Naši najstariji građani spadaju u kategoriju rizičnih, i najosetljivijih, kada je u pitanju korona virus. Zabrana poseta predstavlja preventivu kojom možemo da ih zaštitimo i zato molim stanovništvo, porodice i prijatelje naših korisnika, da imaju razumevanja, a sve sa ciljem da zaštitimo naše najstarije korisnike - rekao je ministar Zoran Đorđević.

Za lečenje obolelih od korona virusa namenjena je Infektivna klinika u Beogradu, kao i dva posebna odeljenja u kliničkim centrima u Novom Sadu i Nišu.

Nije poznato iz kojih su opština i gradova novooboleli, ali pprema sinoćnoj izjavi ministra zdravlja Zlatibora Lončara (kada je u Srbiji bilo 35 osoba kod kojih je dijagnostikovan koronavirus), zaraženi su iz Beograda, Niša, Kikinde, Novog Sada i Čačka. U međuvremenu pojavila se vest da je ovim vurusom zaražena i osoba iz Rekovca. Iz Kraljeva, prema do sada poznatim informacijama - nema zaraženih.

Podsećamo, svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiološka.

Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Listu svih brojeva telefona možete pronaći OVDE a za Kraljevo to su telefoni Zavoda za javno zdravlje Kraljevo                            (Ulica Slobodana Penezića 16ž, 36000 Kraljevo) 064/8855006 i 064/8855001.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments