Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. jun 2020.

Na FB profilu epidemiolog upozorio na pogoršanje epidemiološke situacije u Beogradu koje se, zbog povratka studenata kućama u julu može proširiti po čitavoj Srbiji i istakao da više neće biti vanrednog stanja, ali da nekih zabrana uskoro hoće

Član Republičkog kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon napisao je na svom FB profilu jutros da je do pogoršanja situacije došlo posle 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta.

Mnogo se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje i sa derbijem Partizan-Zvezda odigranim 10. juna, mada novooboleli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju (bar meni nije poznato). Iz Crne Gore opet stižu podaci da je preko deset njihovih novoobolelih mlađih ljudi bilo u Beogradu na derbiju…Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su juče sprovedeni”, naveo je Kon na svom Fejsbuk profilu.

Kako Kon kaže „nikada nije zaustavljena obaveza da, kada se igraju utakmice mora da se poštuje distanca među gledaocima, tako što se upotrebljava svaka druga stolica odnosno odobrava upola manji broj gledalaca i mnogi misle da je to nemoguće“.

U svojoj objavi epidemiolog Kon zalaže se za kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima što će „ili razrešiti problem, ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem“.

Kako je naveo, „naša trapavost i usporenost omogućila je da dođe do prenosa virusa u populaciji studenata, ali se živeti mora“.

Nema više vanrednog stanja, neće ga ni biti, ne možemo mi to finansijski da izdržimo i nemojmo se porediti po tom pitanju sa Francuskom ili Nemačkom. Da može da se bude disciplinovan… pokazuju stariji. Više NIKADA (ako se budem pitao) neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za negu starih jer nema drugog rešenja. Mislim i dalje da je vanredno stanje bilo neophodno kao i policijski čas na početku, mislim da na dalje neće biti neophodan za stariju generaciju. Sasvim je suprotno kada je mlađa generacija u pitanju”, smatra Kon.

Prema njegovom mišljenju, zatvaranje i zabrana nisu rešenja na duge staze, nekih zabrana, ipak, uskoro biti.

Kritika na sva usta bez ijednog rešenja osim zatvaranja i zabrana. Nije to rešenje na duge staze (kako sada izgleda sve do dolaska upotrebljive bezbedne i dostupne vakcine, osim ako bude sreće da se virus zaista izmeni). Nekih zabrana će, najverovatnije, uskoro biti, npr. zabrane poseta bolnicama. Biće verovatno i nekih obaveznosti (npr nošenje maski u javnom prevozu ili još u prodavnicama)”.

Mi nikada nismo prihvatili švedski model, dodaje u svom postu Predrag Kon, navodeći kako je činjenica da se trenutno, uz pogoršanje epidemiološke situacije, dešava i tzv. prokužavanje, što vrlo sporo povećava kolektivni imunitet.

To najverovatnije neće biti dovoljno. Pravi izazov najverovatnije dolazi na jesen. U međuvremenu treba da se prošire kapaciteti za lečenje i izolaciju”, zaključuje u svom postu član Republičkog kriznog štaba dan posle izbora na svim nivoima koji su održani uprkos pogoršanju epidemiološke situacije (kako  u svom postu sam priznaje - još 5. juna).

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Rada

  Gost - Rada

  Ako hocemo da se resimo korone, JEDINI NACIN je uvesti kažnjavanje svih koji se ne pridrzavaju pravila. Srbin postuje samo ono sto trpi njegov dzep. Poznati smo po bahatosti. U autobusima, niko osim par starijih, ne nosi maske. U radnjama takodje. U celom trznom centru videla sam troje sa maskama. Samo kazne i to novcane, mogu nas "nauciti pameti".
  • Ime: Rada
 • Gost - Markan

  Gost - Markan

  Dr Kon objasnite kako moze neko da boluje od korone nedelju dana i ozdravi i narodna baba slavi slavi slavi a  po Vama fukara pati pati i sa strahom ceka novi DAN,
  • Ime: Markan