Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. jun 2020.

Epidemiolog, poreklom iz Kraljeva dr Radovan Čekanac, ističe da građani često mešaju termine „oboleli“ i „inficirani“ i pojašnjava zašto se ti pojmovi sada još više razlikuju nego na početku epidemije

Svako od nas treba da se ponaša tako kao da je svako drugi potencijalno zaražen, jer jedino takvim ponašanjem  možemo da doprinesemo popravljanju epidemiološke situacije, tvrdi epidemiolog dr Radovan Čekanac. U protivnom, kaže on, ukoliko bude dolazilo do pogoršanja, ne samo u Kraljevu, ceo zdarvstveni sistem ponovo će istrpeti veliko opterećenje.

On je za portal Krug želeo da pojasni kako građani često mešaju termine „oboleli“ i „inficirani“:

- Sve obolele koji se jave u Kovid ambulantu, a imaju simptome koje upućuju na Covid 19, testiramo i registrujemo. Nekada smo testirali i inficirane iz bliskih kontakata sa obolelim i tu smo nalazili pozitivne. Treba imati u vidu da danas veliki broj inficiranih nema težu kliničku sliku, čak nemaju nikakve simptome. Njihov broj je, sigurno, nekoliko puta veći od broja zvanično obolelih, da ne kažem, pet do 10 puta je čak moguće, naročito u ovoj situaciji, jer dominiraju asimptomatski slučajevi.

Pogledajte njegovu izjavu:

Dr Čekanac ističe da se oboleli prate i tako otkrivaju novozaraženi i da, uz epidemiološki nadzor, situacija još nije potpuno izmakla kontroli.

Savetovao je da i mlađi, koji sve češće obolevaju, treba da povedu računa i da se, ukoliko se pojave prvenstveno temperatura, potom suv kašalj i otežano disanje, kod nekih i dijareja praćena temperaturom, obavezno jave u Kovid ambulantu.

- Ne treba se prvog dana javiti, ali ukoliko temperatura ne prođe za jedan dan, obavezno sutra da se jave lekarima – poručio je dr Čekanac..

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments