Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. jun 2020.

Kovid ambulanta u Kraljevu ponovo će raditi produženo, od 8 do 20; testiraju se samo slučajevi koji ispunjavaju kriterijum slučaja, a i njima se prvo radi tzv. brzi test iz krvi, pa tek onda PCR test, kažu nadležni

U celoj Srbiji došlo je do promene uputstva za testiranje i sada se strogo testiraju samo slučajevi sa kliničkom slikom, kaže dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo. On ističe da Kovid ambulanta u Kraljevu od danas ponovo radi produženo, od 8:00 ujutru do 8:00 uveče, a testiraju se slučajevi koji ispunjavaju kriterijum slučaja. Takvim pacijentima prethodno se raditi brzi test  iz krvi da se vidi da li je on pozitivan ili negativan, a u slučaju da je pozitivan – radi se PCR test.

- Jeste da ima asimptomatskih slučajeva, ali kod mlađe populacije. Oni „prolaze“ sa blagom kliničkom slikom koja ne ostavlja teže posledice. Kod njih temperatura ide do 38, imaju zapaljenski proces koji nije kao zapaljenje pluća i mogu da imaju te dijareju, a sve traje neki 48 časova. U 9 odsto slučajeva se na taj način završava infekcija, za 48 do 72 sata – kaže dr Macan, pojašnjavajući da su limitirani brojem testova koje dobijaju od strane laboratorije u koju šalju uzorke i da to nije slučaj samo sa Kraljevom.

Kako navodi, Kraljevo nije došlo u situaciju da ostane bez testova, kao što se to dogodilo u nekim drugim gradovima, a da se sada u Kraljevu na dnevnom nivou testira oko 30 ljudi, a da postoji i komercijalno testiranje namenjeno, pre svega, onima koji putuju u druge države.

- Država će, verovatno, odlučiti da se to radi na jednom mestu, jer ovaj sistem sada stvara velike problee: nama se smanjuje broj testova koje bismo mogli da upotrebimo za pacijente. Zato očekujema razrešenje da vidimo hoćemo li imati priliku da te testove stavimo u funkciju testiranja ljudi koji stvarno imaju izražene simptome - istakao je dr Macan.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments