Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 1. jul 2020.

Rezultati najnovijih testiranja biće poznati tokom dana, a do najnovijeg širenja zaraze, kažu nadležni, došlo je zbog popuštanja mera, proslava i , moguće, zato što mladi iz mesta u kojima su žarišta nehotice šire infekcije tokom vikend izlazaka u Kraljevu

U poređenju sa brojem pacijenata – 52 koji su, za nešto manje od dva meseca bili registrovani kao Covid 19 pozitivni pacijenti sa teritorije grada Kraljeva (tri pacijenta su preminula u tom periodu), epidemiološka situacija je ovde u poslednja dva dana postala alarmantna, ocenjuje dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo. Rezultati najnovijih testiranja biće, kako on očekuje, poznati tokom dan. Do juče, broj zaraženih novim koronavirusom na teritoriji Kraljeva od početka epidemije bio je 112, a ukupan broj preminulih popeo se na pet, jer je u Kliničko-bolničkom centru u Kragujevcu preminula još jedna osoba iz Kraljeva.

Samo proteklog vikenda i u ponedeljak, registrovano je 30 novoobolelih.

- To je, kažem, dramatično povećanje u odnosu na broj pozitivnih na koronavirus koji smo imali ranije, ali nije zabrinjavajuće u odnosu na broj obolelih u ostalim gradovima – dodaje dr Macan koji smatra da je epidemiološka situacija pogoršana zbog popuštanja mera, pravljenja proslava različitog tipa: žurki, rođendana, krštenja,  koncerata.

Prema njegovim rečima, najveći porast broja novoobolelih je u populaciji mlađih 45 od godina sa srednje teškom i lakom kliničkom slikom. Jedan broj njih je hospitalizovan na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Studenica“, a teži slučajevi, čija klinička slika je zahtevala priključenje na respirator, upućeni su na dalje lečenje u Kliničko bolnički centar Kragujevac. Dr Aleksandar Macan navodi da je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Zavod za javno zdravlje preporučio mere o kojima možete čitati OVDE. Na to su se odlučili, kako navodi, zbog toga što su na teritoriji Raškog okruga, odnosno u Novom Pazaru,Tutinu i opštini Raška, već proglašene vanredne situacije zbog sve većeg broja obolelih, pa su mladi iz tih mesta, u želji da se zabave prošlog vikenda i tokom proteklih dana dolazili u Kraljevo.

- Oni su uglavnom asimptomatski pacijenti, skoro da možemo da kažemo da su zdravi, ali je infekcija tako počela da se širi na ovom području. Moramo da preduzmemo mere ograničavanja dolazaka i rada klubova kako se ne bi širili epidemija. Primena mera ne bi trajala duže od ve-tri nedelje, ali bi svi trebalo da ih poštujemo, da naučimo da živimo sa koronom, jer će ona biti prisutna i posle ovih mera – opomenuo je direktor Zavoda za javno zdravlje.

On je apelovao na građane da nekih navika: nošenje maski i zaštitnih rukavica koje smo usvojili tokom vanrednog stanja, treba da primenjujemo i dalje.

- Samo uz odgovornost svih nas, neće biti težih slučajeva. Starija populacija je relativno do bre zaštićena, zato što ljudi poštuju mere, ali imamo problem sa mlađom populacijom, zato što su u kontaktu sa starijima kojima mogu da prenesu virus – ocenuje dr Aleksandar macan, apelujući da se, čak i ako Republički krizni štab ne usvoji predložene mere, maksimalno smanje ili da se otkažu proslave, da se u restoranima, koliko god je moguće poštuje fizička distanca.

- Neprihvatljivo je da u jednom prostoru bude 300 do 400 ljudi. Nek je među njima samo dvoje zaraženih koji to, možda, i ne znaju -  to je već širenje infekcije – opominje dr Macan.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Danijela

  Gost - Danijela

  Pokusala da uradim test. Nemoguce. 
  • Ime: Danijela
 • Gost - Nik

  Gost - Nik

  Zašto u gradu jpš uvek rade teretane? Mali prostor sa velikom koncentraciom ljudi. Užas
  • Ime: Nik