Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. jul 2020.

U prvoj fazi epidemiolozi su mogli da prate lokalni prenos zaraze,  tačno su znali odakle je pozitivni došao i gde se zarazio, ali sada - kada je počela lokalna transmisija, nemoguće je epidemiološki "pohvatati" kontakte

Jedna od otežavajućih karakteristika ovog drugog naleta virusa SARS-CoV-2 je da epidemiološki više nije moguće pratiti puteve prenosa infekcije, istče direktor Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandar Macan:

- U prvoj fazi smo tačno mogli da pratimo lokalne transmisije. Sve su bili importovani slučajevi, tačno smo znali ko je došao, kad je došao i gde se zarazio. U ovom slučaju kada je počela lokalna transmisija u kojoj svi jedni drugima predajemo virus, nemoguće je epidemiološki "pohvatati" kontakte. Kao i u sezonskom gripu - da li možete da pratite kontakte? Ne možete. I sada smo u toj fazi. Za rizične grupe pokušavamo da lokalizujemo kontakte, naročito medicinske radnike i policiju da bismo ih sačuvali, kao i sve ostale koliko možemo, ali je ogromno opterećenje epidemiologa da bi to sve mogli da stave na papir i uhvatili svaki kontakt.

Dr Macan je zato ponovio apel građanima, naročito mladima da promene ponašanje: da nose ličnu zaštitnu opremu i da smanje kontakte da bi sačuvali sebe i svoje bližnje.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments