Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

19. novembar 2020.

„Danas očekujemo potvrdu za više od 100 novozaraženih u Kraljevu, a s obzirom na veliki broj asimptomatskih slučajeva i dužine inkubacije, mi nemamo vremena da čekamo efekte postojećih mera tek za 10 do 15 dana, potrebne su nove“

Epidemiološka situacija u Kraljevu nepovoljna je već dve nedelje, a u poslednja dva-tri dana znatno je pogoršana, jer smo imali više od 90 registrovanih obolelih na dnevnom nivou, ističe epidemiolog dr Radovan Čekanac.

- Zbog velike gužve, velikog broja juče uzetih uzoraka i uopšte jučerašnjeg velikog broja tzv prvih pregleda, i u kovid ambulanti Doma zdravlja u Kraljevu i u bolničkoj kovid ambulanti, očekujem da će danas broj zaraženih preći 100 na dnevnom nivou – naveo je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, u Opštoj bolnici „Studenica“ trenutno se na bolničkom lečenju nalaze 54 kovid pacijenta:

- Tu se situacija menja iz sata u sat. Ono što nije dobro jeste to što imamo 10 pacijenata na intenzivnoj terapiji: od toga šest na neinvazivno ventilaciji, a četiri pacijenta su na invazivnoj ventilaciji, a juče smo imali i jednog preminulog, što je 14-i slučaj od početka novembra – opominje dr Čekanac.

Pogledajte celu njegovu izjavu: 

On je ponovio da se, sa povećanjem broja otkrivenih novozaraženih, povećava i broj asimptomatskih slučajeva, pa je ocenio da na teritoriji Kraljeva sada ima verovatno između 10.000 i 12.000 simptomatskih slučajeva. To, pojasnio je, praktično, znači da je virus svuda oko nas i da se tako moramo i ponašati - kao da su svi potencijalno oko nas nosioci virusa, bez obzira što nemaju simptome, ili da smo mi nosioci virusa.

Dr Radovan Čekanac još od letos ističe da je je za jedinstvene protivepidemijske mere:

- I kad je bio onaj drugi pik, kada su se mere uvodile lokalno prema opštinama, smatrao sam da mere moraju da budu jedinstvene za celu zemlju da ne bi dolazilo do „prelivanja“. Kad je Novi Pazar uveo mere, onda su iz Novog Pazara dolazili u Kraljevo, kad je Kraljevo uvelo mere, svi su išli u Vrnjačku Banju. Zato mere moraju biti jedinstvene za celu zemlju i verovatno će ovih dana biti uvedene i restriktivnije mere od sadašnjih, jer ovo je takva zarazna bolest, s obzirom na veliki broj asimptomatskih slučajeva i dužine inkubacije – smatra dr Čekanac i dodaje da bi efekat postojećih mera mogao da se vidi tek za 10 do 15 dana, ali da on „nije siguran da imamo baš toliko vremena da čekamo efekte mera koje su na snazi i da su zato nužne nove – za celu zemlju jedinstvene strože mere.

         M. M. D.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Nena

  Gost - Nena

  Kako naš gradonačelnik slepo poštuje odluke vlade,  tako i u ovoj dramatičnoj situaciji u našem gradu, doktoru Čekancu su vezane ruke u pogledu donošenja mera. Čeka se odluka s vrha, ili da se kolektivno zarazimo, pa ko živ, ko mrtav.
  • Ime: Nena
  • Gost - PredKolaps

   Gost - PredKolaps

   Gradonacelnik ce sigurno da nas sacuva i organizuje...
   • Ime: PredKolaps
 • Gost - VesnaM.

  Gost - VesnaM.

  Pitanje za dr Cekanca- zasto su sada u toku sistematski pregledi osnovaca?
  • Ime: VesnaM.
 • Gost - Daki

  Gost - Daki

  Doktore doktore...sta vi cekate, da se politicari dogovore jel da...
  • Ime: Daki