Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Bajović

Malo ko od naših sugrađana zna da Šumarska škola u Kraljevu, najstarija šumarska škola na prostorima bivše SFRJ, ima arboretumzbir drveća sa raznih strana sveta

Ono što možda nikada nećete videti u Južnoj Americi (dalek je i skup put do tamo), videćete ovde, na periferiji Kraljeva.Arboretum je zapravo zbir drveća sa raznih strana sveta. Ono što možda nikada nećete videti u Južnoj Americi (dalek je i skup put do tamo), videćete ovde, na periferiji Kraljeva. Zahvaljujući ljubaznosti bivšeg i sadašnjeg direktora Šumarske škole, Zorana Nikolića  i Milana Markovića, došao sam do podataka koje vam sada ovde prenosim. Zoran Nikolić mi ih je poslao e-mailom, a prilikom susreta sa Milanom Markovićem sam odmah uočio zelene pantalone. To sam mu kasnije, u našem desetominutnom razgovoru, i rekao.

“Pa, da”, odgovorio je, “ja sam šumarski inženjer.”

Arboretum, napisao mi je Zoran Nikolić, (lat. ARBOR - DRVO) predstavlja zbirku AUTOHTONIH (domaćih) i ALOHTONIH (stranih) vrsta drveća i žbunja. Jedan od retkih u Srbiji nalazi se u Šumarskoj školi u Kraljevu.

Sa osnivanjem tj. podizanjem početo je 1960. I od tada do danas, uz veliki trud zaposlenih u Šumarskoj školi, on opstaje.

U njemu trenutno ima oko 240 vrsta drveća i žbunja,  a prostire se na površini od jednog i po hektara.

Najstarije drvo u njemu je Atlaski kedar,  star je oko 60 godina.

Pored te retke vrste, tu raste i Japanska trešnja, najstarije drvo na Svetu GINKO, Himalajski kedar, Himalajski bor, planinski bor, najveća biljna vrsta džinovska sekvoja,  Pančićeva omorika, Američki orah, Paulovnija i mnoge druge vrste drveća.

Pre tri godine, kada je bilo ekstremno sušno leto sa ogromnim temperaturama, nažalost, mnoge vrste su nam propale i osušile su se.

Osim naučno obrazovanog,  arboretum ima i dekorativnu funkciju. Mi u njemu obavljamo praktičnu nastavu,“  piše Nikolić.

Na moje pitanje zašto ta stabla nisu obeležena tablama na kojima bismo mogli da pročitamo njihov latinski i srpski naziv, rečeno mi je da je tih tabli bilo, ali da su se ubrzo, voljom vandala, našle u obližnjem Ibru. Vremena se menjanju. Ne kažem da je vandala manje sada nego ranije, ali izgleda da im table sa latinskim i srpskim nazivima sada nisu glavna preokupacija, pa bi, možda, trebalo razmisliti da se ponovo postave. Ali, dok se to ne uradi, budite sigurni da će vas svaki učenik Šumarske škole koga zateknete u dvorištu,  stručno i znalački provesti  kroz arboretum i objasniti vam koje drvo gledate, odakle je i koliko već tu, u Kraljevu, raste

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Видан

    Gost - Видан

    Имао сам част и привилегију да као ђак Шумарске школе у периоду 1961/1965год. учествовао у формирању арборетума испред школе. Постоји и евиденција у школи о врстама дрвећа које се налазе у арборетуму /150 /, од Ginko bilobe до Pinus maritima. 
    • Ime: Видан