Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Bajović

Vandali, koji lome klupe po parkovima, razbijaju stakla na objektima koji su napušteni, ali ipak imaju neku istorijsku vrednost - ne staju, pa je tako stradala česma, gotovo u centru grada, a ima i sijaset drugih (loših) primera

Česma, iako je bila maltene u centru grada, u ulici koja je možda najbolje osvetljena u Kraljevu, više nije česma budući da su njeni glavni delovi – slavina i lavabo – nestali. Lavabo je polomljen, a slavina je najverovatnije ukradena, jer je bila značajno skuplja od slavina kakve najčešće viđamo na česmama.

Kraljevački vajar Slobodan Marinković, ima tome više od godine dana, želeći da Kraljevu pokloni jedno javno i korisno umetničko delo, uz pomoć Grada i Vodovoda, postavio je jednu predivnu česmu na ulazu u park u kojem se nalaze Istorijski arhiv i Duhovni centar „Vladika Nikolaj Velimirović“. Česma, iako je bila maltene u centru grada, u ulici koja je možda najbolje osvetljena u Kraljevu, više nije česma budući da su njeni glavni delovi – slavina i lavabo – nestali. Lavabo je polomljen, a slavina je najverovatnije ukradena, jer je bila značajno skuplja od slavina kakve najčešće viđamo na česmama. Ova se, ako bi oni koji su je otvorili zaboravili da je zatvore, posle petnaestak sekundi zatvarala sama.

Vandali, koji lome klupe po parkovima, razbijaju stakla na objektima koji su napušteni, ali ipak imaju neku istorijsku vrednost (stara stolarska radionica „Jasena“ u Karađorđevoj, naprimer), ne staju. Njihova, pretpostavljam, noćna nepočinstva sve su brojnija. Zanimljivo je da se veći deo tih „akcija“ događa u užem centru grada i u osvetljenim ulicama. Ali, događa se i na neosvetljenim mestima.

Pisao sam već o jednoj kolibi pored Ibra (http://www.krug.rs/dok-hodam/1557-nad-ibrom-a-ispod-misisipija.html). U svom tekstu tada sam napisao da je tu kolibu, uz pomoć svojih prijatelja, napravio Bane Krunić, negdašnji sjajan fudbaler još sjajnijeg, u to vreme, FK “Sloga”. Ovde, bio sam siguran, živi Haklberi Fin.

Ispostaviće se da je Krunić sa svojim prijateljima ovu kolibu sagradio kako bi se nevoljnici sklonili od nevremena. Međutim, koliba je u međuvremenu napadnuta. Polivinilski „prozori“ su pocepani, stočić ispred polomljen, a njegova metalna ploča ulubljena (koliko li je besa bilo potrebno da se to uradi!), oko kolibe je sve razbacano... Uostalom, pogledajte fotografije.

ps. Ovi koji su se potpisali na stočiću, potpisali su se mnogo pre nego što je izvršen napad, pa ih ne povezujte sa tim napadom. Ali, nije lepo, a valjda je i kažnjivo (bar je tako u Evropskoj uniji), ispisivati svoje ime gde god vam padne na pamet.

 

fotografije: Dragan Bajović

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - vandal

    Gost - vandal

    Kad sam bio klinac,nisi mogao da zivis od policije,sad ih nema nigde.Vise od pola parkinga i dvorista oko zgrada je neosvetljeno(gde su starosedeoci uglavnom)..
    Inace mnogo je tesko raspitati se ko se gde okuplja i sta ko radi,mada znaju oni sve to ali ih nesto boli mnogo....
    • Ime: vandal