Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Bajović

Dok Hodam ispisujem tekst u glavi koja se, čini mi se, još dobro drži na mojim ramenima. Imam razne uređaje u koje bih mogao da izdiktiram to što Dok Hodam smišljam, ali se bojim da će me na ulici optužiti da sam ludak koji govori u mikrofon sam sa sobom

 

Ovde se sada više ne može pešačiti. Ovaj deo užeg centra grada Kraljeva je nekada bio livada, zvana Simkina. Sada je to ulica Zelena Gora na potezu izmedju Karađorđeve i Tanaska Rajića. Pred kraj šezdesetih godina prošlog veka, Karađorđeva, ta uska i nikakva, doduše asvaltirana ulica, beše bez ikakvih trotoara. Ni danas ih nema na obe strane. Saobraćaj je tada bio redak, tako da su pešaci, zapravo, iako to ni tada nije bilo po zakonu, gospodarili tzv. kolovozom. Nešto kasnije, Karađorđeva biva ozbiljno asvaltirana i postaje najbolje uredjeni kolovoz u Kraljevu dugi niz godina. Kasnije je započeto i sa njenim raskopavanjima, pa se danas nalazi u jadnom stanju.

U medjuvremenu, urbanisti su se dosetili da bi se Karađorđeva, ta u to vreme jedna od važnijih saobraćajnica grada, mogla spojiti sa Zelenom Gorom, a potom i sa svim ulicama koje vode prema Kragujevcu, Čačku, Beogradu... I onda su započeli da grade na Simkinoj livadi, pa je tako nastao i produžetak Ulice Zelena Gora. Pre nego što je ovde nastala bilo kakva zgrada, Kraljevčani su, od Gradske kolonije i obrnuto, iz Karađorđeve do kolonije, preko Simkine livade, iako je livada najčešće bila blatnjava, sasvim bezdedno, bez opasnosti po svoj život, dospevali do željenog cilja. Danas, lepo se vidi, pešaci ovde više nemaju nikakvu šansu. Uzalud su  trotoari pravljeni za njih. Tu su sada bezbedno parkirani automobili, neki od njih već odavno van voznog stanja. Tu je nacrtana i biciklistička staza. Ali na njoj, kao ni u samoj obližnjoj Karađorđevoj ulici u kojoj biciklističku stazu morate, zbog parkiranih automobila, da zaobilazite u širokom luku, više niko nije bezbedan. Hoće li se, ako već neće  nikakva policija, ni redovna ni komunalna, svet koji živi u ulici Zelena Gora zapitati da li su njihovi limeni ljubimci na četiri točka baš zaslužili da budu na bezbednom, dok su mnogi drugi, pa i oni sami  i njihova deca, prepušteni jurnjavi automobila po širokom na hiljade puta do sada iskrpljenom drumu na mestu koje se nekada zvalo, a i danas se tako zove - Simkina livada.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments