Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Bajović

Kraljevo nije ružan grad, ali - grad čine ljudi, među kojima su i žvrljači koji uništavaju i fasade zgrada koje su proglašene kulturnim spomenicima i pod posebnom su zaštitom

 

Dok Hodam ispisujem tekst u svojoj glavi. Imam razne uređaje u koje bih mogao da diktiram to što Dok Hodam smišljam, ali se bojim da će me na ulici optužiti da sam ludak koji govori sam sa sobom..

Možda bi ovaj drugi deo o žvrljanju po fasadama zgrada trebalo da nosi naslov „Da li Srbi zaiste mrze druge, a ponajviše sebe“. Rekoh prošli put da, naravno, samo pojedini Srbi, oni koje političari nazivaju ekstremnim desničarima, mrze sve što nije srpsko i da, u tim izlivima mržnje, po fasadama ispisuju rasne, verske i nacionalne pretnje i, pritom, uništavaju svoje, srpske zgrade i grad čine ružnijim od onoga što bi se od njega očekivalo. Ustvari, Kraljevo nije ružan grad. Ali, grad čine ljudi, među kojima su i ovi žvrljači.

Zašto mislim da ti što žvrljaju mrze i sebe, tj. Srbe? Oni, naime, uništavaju i fasade zgrada koje su proglašene kulturnim spomenicima i koje su pod posebnom zaštitom. Narodni muzej im je, kako vidim, posebna meta, kao da se u njemu čuvaju neka neprijateljska dela, a ne dela koja svedoče o srpskoj kulturnoj baštini. Školska zgrada, u kojoj je sada Narodni muzej, je bila druga po veličini u Srbiji u vreme dinastije Obrenović. Vredni Karanovčani su je sazidali u toj, za to vreme, monumentalnoj veličini kako bi se izborili da njihova varošica dobije srednju školu. Evo nekoliko rečenica sa sajta Narodnog muzeja koje govore o istorijatu zgrade u kojoj je: „Zgrada u kojoj je danas smešten Muzej je adaptirano školsko zdanje podignuto 1873. godine i u kome su do 1975. radile Ratarska škola, Gimnazija i osnovna škola. Opština Kraljevo je 1985. prenela zgradu u vlasništvo Muzeja. Adaptacija zgrade započeta je 1993, a prva faza, prizemlje zdanja, završena je 1995. Druga faza – sprat, potkrovlje, fasada – završena je u periodu od 2002. do 2005. čime je Muzej dobio prostor 1270 kvadratnih metara u četiri nivoa“.

Ali, to su samo tehnički podaci! Valja se zamisliti ko je sve za te 102 godine koliko se u toj zgradi održavala nastava sedeo u klupama, a ko za katedrama. Koliko je ljudi koji su ovde učili ili predavali proslavilo Kraljevo i Srbiju u svim oblastima života!

Direktor Muzeja Dragan Drašković mi je pre nekoliko dana ispričao da, uprkos nadzornim kamerama i stalnom obezbeđenju, zgradu ne može da sačuva od nasrtaja uglavnom maloletnika koji je uništavaju. „Jedna žena, priča Drašković, htela je da me tuži zato što je radnik obezbeđenja jurio njenog maloletnog sina pošto ga je uhvatio na delu škrabanja po fasadi. `Moglo je dete da mi se povredi dok je bežalo`, rekla mi je i, sva uzrujana, pripretila mi  tužbom“.

Zanimljivo je da je Muzej napadnut uglavnom na strani koja gleda prema omanjem igralištu susedne škole „IV kraljevački bataljon“, ali, što je još zanimljivije, i bočni deo zgrade koji se graniči sa portom crkve Svete Trojice je potpuno uništen. Naravno, beskonačno mi je daleko pomisao da bi popovi ili vernici uništavali istorijske spomenike. Međutim, čudno mi je što niko ne reaguje. Ovaj deo je preko celog dana i noći (budući da je crkvena porta blještavo osvetljena) vrlo vidljiv, u centru je grada, a nisam čuo da je neko priveden zbog uništavanja društvene svojine koja je, uz to, i pod posebnom zaštitom.

Na pročelju Muzeja, osim natpisa „Grobari“ uljanom bojom, skoro da nema drugih vidljivijih oštećenja. Znam šta su i ko su Grobari, ali, prinajem, nisam znao šta je to „DSKV“. Jednog jutra pre nekoliko godina, dok su demokrate ovde bile na vlasti, sve klupe upravo na Trgu Svetog Save gde je i Muzej, osvanule su ispisane, kroz nekakav šablon, masnom belom bojom. Pisalo je „DSKV“. Bilo mi je čudno i imbecilno da oni koji su na vlasti, jer pomislio sam da je reč o Demokratskoj stranci Kraljevo, moraju na taj način da se reklamiraju, pa sam upitao jednog demokratu zašto ispisuju ime svoje stranke po javnoj imovini. Bio je začuđen, a kada je shvatio o čemu govorim, rekao mi je da to „DSKV“ znači „Delije sever Kraljevo“. Iako je bilo zimsko vreme, već sutradan je neka gradska služba odnela sve klupe na prefarbavanje. To je svakako bio veliki trošak. Zamislite koliko će koštati uređenje fasade Muzeja! 

Istorijski arhiv, preko puta Muzeja, sa fasadom iz 2011, nagrđen je na stranama do kojih se dolazi iz parka, koji je, takođe, osvetljen. Neke fasade u normalnom svetu opstajavaju vekovima. U tom tzv. normalnom svetu takođe ima onih koji crtaju po zgradama. Tamo su, za takva dela, kazne drakonske. Ovde, međutim, ne samo da niko nikoga ne kažnjava, već, pri pokušaju da nekoga spečite da uništava fasadu spomenika kulture, hoće da vas tuže.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - M. Kovačevič, Kraljevo

  Gost - M. Kovačevič, Kraljevo

  Resenje za problem postoji, jedino niko nije spreman da reaguje. Zvrljaju maloletnici za koje su zakonski i materijalno odgovorni roditelji ili staratelji. Opstinska skupstina donese zakon/propis po kome se zvrljanje kaznjava po ceni od prosecne plate, recimo 25,000 dinara ili radom punoletne osobe od 45 radnih dana u komunalnim sluzbama grada - ciscenje grada, iznosenje djubreta, ciscenje snega, briga o zelenim povrsinama. Postave se kamere. Osvetle se fasade. Prepozna se maloletnik. Majka i otac se pozovu u komunalnu policiju pokaze im se snimak i odredi kazna od 25,000 sa naplatom od 30 dana. 31. dana se posalju izvrsioci koji pokupe iz kuce stvari od vrednosti od 50,000 (TV, kompjuter, frizider,...) i stave se u magacin. Jednom mesecno se pravi aukcija na kojoj se stvari prodaju. Ceo proces je vaspitan i ekonomski opravdan - otvaraju se nova radna mesta... Ostecene zgrade dobiju deo ostvarenog prihoda, novinari, radio i televizija, javno pisu o svemu, ...
  • Ime: M. Kovačevič, Kraljevo
 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  Mislim da se opšti trend divljaštva i primitivizma pruža mnogo šire od uništavanja fasada. Uništavaju se i dečija igrališta, lome se ili bacaju u reku klupe u parkovima i pored obale Ibra, gazi se i čupa tek zasađeno cveće na trgovima, lome se mlada stabla, baca se đubre u žardinjere... Ne može sve ni da se nabroji. A sve to potiče iz kuće, jer oni koji to rade nisu stekli kućno vaspitanje. Verovatno su od roditelja čuli: ''Šta te briga, nije tvoje.'' A upravo to je pogrešno jer to jeste i njihovo kao što je moje i kao što je svih građana Kraljeva i svih stanovnika Srbije. Svi mi to plaćamo. Ne treba se onda žaliti što smo siromašna zemlja. Kada bismo čuvali ono što imamo, bili bismo bogatiji, a verovatno i srećniji.
  • Ime: Dragan Vukadinović