Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Bajović

Kada danas posetite park kod Železničke stanice u Kraljevu, odmah ćete primetiti da je park zapostavljen, kao što je zapostavljen i uništen i železnički saobraćaj

 

Park kod Železničke stanice u Kraljevu je jedan od najvećih, ako ne i najveći u gradu. Mogao bi da bude i najlepši, ali izgleda da za to ne postoji volja gradskih vlasti. Možda je tome uzrok i to što ovde više nema one nekadašnje gužve, kada je kroz Kraljevo prolazilo najmanje petnaest putničkih vozova na dan, među kojima je bilo i međunarodnih. Kada danas ovde dođete, odmah ćete primetiti da je park zapostavljen, kao što je zapostavljen i uništen i železnički saobraćaj. Asfalt na stazama koje ga presecaju je na pojednim mestima jedva vidljiv, klupa ima tek tu i tamo, rasveta je očajna, plato na kojem je Spomenik “Otpora i pobede” je talasast, džombav, spomenik se tokom noći jedva nazire.

A taj spomenik, delo slovenačkog i jugoslovenskog vajara Lojzeta Dolinara (1893 –1970), koji je nastajao skoro punih deset godina, od 1946. do 1955, nekada je bio za ovaj grad najvažniji. Tito, kada je dolazio u Kraljevo, iz Plavog voza bi najpre otišao do spomenika. Tu je i Aleksandar Ranković, negde 1956. godine, neposredno pošto je Kraljevo od Rankovićeva ponovo postalo Kraljevo, držao vatreni govor pred ogromnim brojem Kraljevčana, ne pokazujući nikakve znake ozlojeđenosti što je “izgubio” jedan grad, za koji ga, uostalom, ništa nije ni vezivalo.

Na platou na kojem je spomenik, 1989. godine, kada je ovde stigao poslednji voz “Bratstva i jedinstva“ („Bratstva in enotnosti“) iz Slovenije, predsednica ugašene organizacije SSRN Srbije Radmila Anđelković je sa vođom puta slovenačkim političarom Jožetom Smoleom igrala tango. Zahvaljujući tom događaju dobila je nadimak Rada Lambada. I Rada i Jože danas su pokojni, a upokojeni su i vozovi “Bratstva i jedinstva”.

Ali, da su vozovi prijateljstva nastavili da sabraćaju, danas bi bilo zaista teško plesati na grbavom platou kod spomenika. Večiti omladinac, danas pokojni, Kuta Milenković, kada je Tito umro, organizovao je zasađivanje 88 karanfila duž staze koja vodi od Ulice Dimitrija Tucovića do spomenika. I ta Kutina aleja karanfila je godinama održavana. Sve dok se srpski narod nije okrenuo protiv do juče voljenog druga Tita. Karanfili su, međutim, mogli i dalje da se održavaju. Možda je trebalo neki oduzeti ili dodati, da baš njihov broj ne simbolizuje godine života nekada voljenog, a sada mrskog Tita. Ali, ovde se istorija vrlo brzo zaboravlja, pa se tako i obeležja iz istorijskih epoha koja nisu po meri srpskog, nebeskog naroda, ili unište ili potpuno zapostave. Tako se i Milutin, negde 1961, iz centra grada preselio na Staro groblje, da bi posle dvadesetak godina bio vraćen, ali njegov današnji postament nije ni izdaleka onako lep kao što je bio izvorni, onaj iz 1932. 

Ko zna, možda bi park kod Železničke stanice bio bolje održavan kada bi i dalje dolazili Tito, Ranković, voz “Bratstva i jedinstva” i svi drugi nekadašnji vozovi koji su Železničku stanicu Kraljevo činili jednom od najfrekventnijih u Jugoslaviji. Bio bi ovaj park lepši i kada bi aktuelni političari, koji i dalje, poput Miloševića, spominju nekakve brze pruge, ovde dolazili vozom. Oni, međutim, doleću helikopterima ili brzim audijima.

Koliko se sećam, pre više decenija planirano je da se ovaj park i Groblje streljanih u oktobru 1941. povežu podzemnim prolazom, a ne pasarelom koja danas ne samo da je zabranjena za korišćenje, nego je zasmetala i prilikom elektrifikacije pruge. Ali, videli smo pre nekoliko dana na ovom Portalu da je Groblje streljanih u stanju u koje park o kojem ovde pišem nikada nije zapadao. Ovde bar trava nije do pojasa, a ni krst se nije pretvorio u pobodenu letvu, naravno zato što ga ovde nikada nije ni bilo, Čak su i godine na spomeniku “Otpora i pobede”, 1941-1944, ostale netaknute.

Uskoro će biti okončana rekonstrukcija Ulice oktobarskih žrtava. Tom lepom ulicom, čije nas ime podseća na streljane građane u oktobru 1941, zaputiće se putnik namernik prema parku u kojem je spomenik posvećen tim žrtvama i stratištu na kojem je izvršen zločin nadajući se da će i ta mesta, poput ulice, biti lepa i redovno održavana. Ali, čim preskoči Ulicu Dimitrija Tucovića pomisliće da se nalazi u nekom drugom gradu u kojem vlastima baš i nije stalo da mesto u kojem vladaju bude privlačno za život.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Slobs

    Gost - Slobs

    Otkad je crkva otela park kod skole Dimitrije Tucovic, ovaj kod zeleznicke je jedini preostali u tom delu grada. Nekako mi se svidja sto je zapostavljen, bolje tako nego da ga urede napredni dizajneri. 
    • Ime: Slobs