Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Bajović

Naravno da nikada nisam bio protiv kulturnih događanja. Naprotiv, uvek sam, sve više preziran od okoline, zagovarao kako nam nema života bez kulture. Neki su se kulturni poslenici, međutim, pretvorili u one koji kao da preporučuju da je nekulturno biti kulturan

Tumarajući, tako, ulicama mog grada, nailazim na razne nepodopštine, na pogrešno postavljene saobraćajne znakove, na znakove koje je neko, namerno, iz štosa, okrenuo tako da nailazeće vozače upute u jarak ili, što je manje od propasti, na neku ledinu, gde više nema ni puta, ni tzv. navigacije. Momci se zezaju, okreću znakove, pišu po njima svašta... Ali, nema onih koji će doći da znakove postave onako kako su bili postavljeni, nema onih koji će ove „vickaste“, koji okreću znakove, da pohapse.

Svakog leta, poslednjih nekoliko godina, u Kraljevu se, u organizaciji ovdašnjeg Kulturnog centra „Ribnica“, događaju kulturne manifestacije o čijem kvalitetu ovog puta ne bih govorio detaljno. Mislim, ukratko, da svaka od tih manifestacija, a ponajviže „JazzIbar“, muzička svetkovina kakvu nemaju mnogi veći gradovi na planeti, zaslužuje pozornost Kraljevčana. Kraljevčani, pokazalo se, sa radošću dolaze na večeri džeza. To su, uglavnom, mladi ljudi koji, možda, i ne znaju, da je u Kraljevu mnogo godina pre njihovog rođenja džez bio itekako aktuelan.

Sve pohvale organizatoru, Kulturnom centru „Ribnica“. Međutim, kao da je taj centar, možda iz nepažnje, zanemario još jednu kulturnu dimenziju: ne lepiti plakate, ma koliko oni bili umetnički oblikovani, gde god da si zamislio dobro mesto za to.

Apsurdno, paradoksalno, tragikomično je da je KC „Ribnica“ izlepio plakate po novopostavljenim autobuskim stajalištima. Autobuska stajališta, naime, održava Grad Kraljevo koji se bori da se tu, po tim staklima, ništa ne lepi. Kulturni centar je preplavio autobuska stajališta plakatima o „Street Art Festivalu“. Naružujući tako ta stajališta, KC „Ribnica“ je došao u sukob sa vrednostima za koje se bori grad, pa tako, kao gradska ustanova, seče granu na kojoj sedi.

Naravno da nikada nisam bio protiv kulture, najpre, a potom ni protiv kulturnih događanja. Naprotiv, uvek sam, sve više preziran od okoline, zagovarao kako nam  nema života bez kulture. Neki su se kulturni poslenici, međutim, pretvorili u one koji kao da preporučuju da je nekulturno biti kulturan.

Ali, kada oni koji bi trebalo da budu primer „kulturnog ponašanja“, lepeći plakate tamo gde im nije mesto, pokazuju kako je sve dozvoljeno (lepi gde stigneš), onda nam se kultura sve više udaljava.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments