Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Bajović

U Kraljevu, koji bi morao da bude moderan grad, ne može se dostići da bar sudovi za iznošenje smeća budu na pravim mestima i da ne budu probušeni, iskrpljeni i, jednom rečju, nikakvi

Kada sam počinjao sa ovom rubrikom na Portalu Krug, zarekao sam se da neću pisati o politici, mada i na tom polju mogu štošta da kažem. Hteo sam da moja rubrika bude ekološka, jer je ekologija u Srba stvar o kojoj se, reklo bi se, uopšte ne razmišlja. A možda sam i protivrečan: i ekologija je politika.

Demokratska Republika Kongo (DRK) je najsiromašnija zemlja sveta. Prosečna godišnja plata u ovoj zemlji je 394 dolara. Drastičnost siromaštva u DRK-u je naročito izražena ako se ima u vidu da je u Kataru (najbogatijoj zemlji na svetu) prosečna godišnja plata 105.091 dolar. Ovde, u Srbiji, prosečna plata je nekih 450 dolara. Kada se to pomnoži sa 12 dolazimo do sume od oko 5.400 dolara, 20 puta manje od katarskih zarada. Sklon sam da poverujem da se i u DR Kongo uvodi nekakav red kada je smeće u pitanju. Tamo bar deluju razne humanitarne organizacije.

U Kraljevu, koji bi morao da bude moderan grad, ne može se dostići da bar sudovi za iznošenje smeća budu na pravim mestima i da ne budu probušeni, iskrpljeni i, jednom rečju, nikakvi. Fotografija koju vidite je snimljena na uglu ulica Vojvode  Mišića i Svetozara Markovića.

Ali, i drugi sudovi za smeće širom grada jedva da su u boljem stanju od ovoga. Nisu krivi samo građani za tu razlupanost i probušenost tih sudova. Nisu krivi ni radnici JP “Čistoća”. Ti sudovi su na nepodesnim mestima, na trotarima. Oni točkovi na njima ne mogu da izdrže svakodnevno spuštanje do kamiona i ponovno vraćanje na trotoar. Istina, ovih dana se, bar u Vojnom naselju, postavljaju betonski platoi na koje će biti vraćeni ovi sudovi.

Da li je u Kraljevu nekome palo na pamet da uvede više sudova za otpad? Neprekidno se govori o reciklaži, o uštedama, o upravljanju otpadom, ali niko ovde o tome ne razmišlja. Sve se ovde baca u jedne te iste sudove: i karton, i papir, i otpad od raznog voća i povrća, i staklo, i elektronski otpad, i odeća i obuća, i  pepeo iz šporeta (koji često ima i žar pa se kante upale), i plastika, i limene konzerve... Sve se to odnosi na deponiju koja će jednog dana eksplodirati. Kao da niko ovde ne razmišlja da se i od otpada može zaraditi.

Sada ću se malo poslužiti internetom, mada sam to mogao i sam da napišem s obziram da sam više puta bio u Nemačkoj i tamo video da otpad zapravo može da donese veliki novac onima koji znaju kako treba upravljati njime. Nisu ovde samo pare u pitanju, u pitanju je opšti izgled grada..

Veoma složen sistem skupljanja i prerade otpada, začet još sedamdesetih godina, stavlja Nemačku na prvo mesto u Evropskoj uniji. Sistem se razlikuje od pokrajine do pokrajine, u malim mestima i velikim gradovima, ali ima opštih pravila, koja važe za sve.

Flaše ili staklene posude za koje nije plaćena kaucija i ne idu natrag u radnje odlažu se u tri različita kontejnera prema boji: zeleno, braon i providno staklo. Metalni poklopac za flašu ili teglu i zapušač od plute na vinskoj boci idu na sasvim drugo mesto.

Kartonske kutije moraju da se spljošte pre odlaganja u kontejner za hartiju, a prethodno se vade delovi ambalaže napravljeni od plastike ili drugog materijala, pošto njima sledi drugačiji put. Plastične čaše od jogurta i sličnih proizvoda, kao i prazne konzerve, treba isprati vodom i nipošto se ne stavljaju jedna u drugu pre bacanja u odgovarajuću kesu, kantu ili kontejner. Aluminijumski poklopac sa čaše za kefir, recimo, baca se odvojeno od čaše.

Kuće u manjim mestima obično dobiju po nekoliko raznobojnih kanti, koje se prazne određenih dana, po unapred određenom rasporedu. Ako ste stranac i još niste navikli na finese odlaganja smeća, pogledajte koju je kantu komšija izgurao ispred kuće, pa učinite isto. Kante se najlakše raspoznaju po boji poklopca.

Naše kante se, međutim, ne razlikuju ni po čemu. Iste su, probušene, uništene, u njih se sve i svašta ubacuje. Pretpostavljam da je nemački model odlaganja otpada skup, ali, možda bi se moglo razmišljati da se postepeno i u Kraljevu nešto tako ostvari.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments