Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Bajović

Bil Brajson je inteligentni putnik kome ne smeta da zaista pešači i po 14 kilometara na dan i da, pritom, zabeleži sve što je video, a srpskom izdanju Brajsona umnogome daje čar prevod Gorana Skrobonje

Ako je neko nekada pogledao film „Šetnja po šumi“ reditelja Kena Kvapisa, shvatiće da je Bil Brajson dosadan tip, a da je, u njegovoj ulozi, proslavljenom, već vremešnom glumcu Robertu Retfordu još dosadnije. Toliko je taj film loš. Srećom, imamo pisana dela ovog putopisca i globtrotera, koji se, uistinu, nikada, iako je malo kabastije građe, nije ustručavao da pešači. Istina je da je pešačio po Apalačkoj stazi koja povezuje 14 saveznih država u SAD i koja je duga 3.500 hiljade kilometara, ali ni umorni i odsutni glumac Robert Redford to nije mogao da predstavi. Bil Brajson je sasvim drugi tip čoveka od onoga kojeg je kroz Roberta Redforda hteo da predstavi reditelj Ken Kvapis.

Bil Brajson, u svojoj najnovijoj knjizi Putovanje u Mali Dribling (Nove beleške s malog ostrva)  urnebesno, ali i sasvim pouzdano opisuje Veliku Britaniju, to malo, sivo ostrvo na Atlantskom okeanu i drugim morima. Pomalo, rekao bih pristrasno, Brajson sa velikom ljubavlju piše o Engleskoj budući da je njegova žena Sintija Engleskinja. A on je, Brajson, Amerikanac iz Ajove, jedne dosadne države u SAD. Ipak, neprevaziđeni Bil je u ovoj knjizi na nekih petstotina strana često vrlo surov u tumačenju nekih, po njemu čudnih, engleskih ili velikobritanskih običaja i zakona. Čitajući ovu knjigu proputovaćete kroz Englesku i videti sve njene čari, ali i mane.

Bil Brajson je inteligentni putnik kome ne smeta da zaista pešači i po 14 kilometara na dan i da, pritom, zabeleži sve što je video. Srpskom izdanju Brajsona umnogome daje čar prevod Gorana Skrobonje, čoveka, koji, kako ćemo videti, zna sve šta se u Engleskoj događa, pa nas u fusnotama obaveštava o raznim pokretima, institucijama i organizacijama  na tom malom ostrvu. Evo, uz preporuku da knjigu obavezno pročitate, dve rečenice Bila Brajsona: „Shvatio sam da  mnoge stvari ne bih nikada video da nisam došao u Englesku.... Engleska je zemlja zdravog razuma....“

Kvalitet života  je jedna od  od Brajsonovih stvari zbog kojih voli Englesku. Najvažniji razlog je lepota prirode. Engleska je jedan veliki park, ali ne veštački, usiljen, smišljen od strane kakvog pejzažnog arhitekte, već prirodan. Brajson nije obišao sve mesta sa svoje trase od juga ka severu. On navodi da bi, ako biste nedeljno posećivali  po jedan arheološki spomenik u Ujedinjenom kraljevstvu, to odnelo 11.500  godina vašeg života. Ili, ako biste odlučili da pogledate po jedan megalit nedeljno za to bi vam trebalo 20 godina života. Britanija je beskonačna. Nigde na svetu ne može se videti više toga na manjem prostoru – nigde ne postoje brojniji zapisi o zanimljivoj i vrednoj produktivnosti u užem periodu i na višem nivou. „Nije  nikakvo čudo što moje putovanje nije izgledalo dovršeno“, zaključuje Brajson. „Nikada ne bih uspeo da vidim sve“.

Laguna, 2016

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments