Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Egers ispituje - šta se dešava kada čelnici jedne uticajne kompanije usvoje model ponašanja totalitarne države i veštinu propagandnog manipulisanja, zahvaljujući kojoj uspostavljaju kontrolu nad pojedincem

Dobivši posao u moćnoj kompaniji Krug, velikoj poput Gugla, Fejsbuka i Tvitera zajedno, Mej Holand shvata da joj je to životna prilika. Kompanija zapošljava briljantne mlade ljude, najbolje u svom poslu.

Glavni akteri kompanije Krug teže krajnjem ispunjenju, zatvaranju kruga. Na taj način stvaraju totalitarni košmar. Svaki novi proizvod Kruga zvuči savršeno, progresivno, ali sa sobom donosi više kontrole, više praćenja. Na taj način stvara se svet u kojem privatnost ne postoji. Razlika je jedino u tome što su u nekim prethodnim režimima postojale tajne službe koje su uhodile sumnjiva i nepoželjna lica, a u ovoj zastrašujućoj viziji budućnosti, preko sistema društvenih mreža i raznih drugih tehnoloških alatki, pojedinac sam iznosi najintimnije delove svog života, osećanja i razmišljanja, deleći ih preko fotografija i komentara sa svojim umreženim prijateljima, učinivši na taj način svako svoje iskustvo vidljivim. To je samo početak! Zarad obrazovanja i bezbednosti, biće snimano, praćeno, beleženo i analizirano sve što pojedinac uradi- neprekidno. Zatim, kada stekne pravo glasa, učešća, biće u obavezi da pripada grupi. Upravo na tom mestu se Krug zatvara. Svi će biti praćeni, bez mogućnosti bekstva.

Pod maskom omogućavanja svakom glasu da se čuje, stvara se zakon rulje, društvo bez stega u kome je tajna zločin. Međutim, protagonisti ovog romana znaju da ukoliko se kontroliše protok informacija, kontroliše se sve.

Egers je napisao upečatljivo delo antiutopijskog žanra, u maniru Orvela i Hakslija.

Ivana Hrenko

bibliotekarka u NB „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo

foto Ivan Spasojević

BELEŠKA O AUTORU

Dejv Egers (1970) jedna je od ključnih ličnosti na savremenoj književnoj sceni. Kao romanopisac oglasio se najpre autobiografskim romanom o nekonvencionalnom odgajanju osmogodišnjeg brata, naslovljenim „Potresno delo zapanjujuće genijalnosti“. Ovo delo nedavno je uvršteno na listu najboljih romana prve decenije 21. veka. Za svoja kasnija dela („Šta je šta: autobiografija Valentina Ačaka Denge“, „Zejtun“, „Hologram za kralja“) nagrađen je brojnim priznanjima, a uspešno se okušao i kao scenarista.

Po romanu „Krug“ snima se film sa Tomom Henksom i Emom Votson u glavnim ulogama.

Dejv Egers: „Krug“, Booka, Beograd, 2014.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments