Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

 uređuje Dragan Bajović

Jedan od najizrazitijih kvaliteta ove knjige Vladana Matijevića je ubedljiva karakterizacija likova; način na koji je od Ane Žeželj načinio junakinju koja svojom brutalnošću šokira čitaoca, ali izaziva i njegove simpatije, pokazuje istinsko pripovedno majstorstvo

Nosilac romaneskne priče Susret pod neobičnim okolnostima, najnovije pripovedne objave Vladana Matijevića, je gospođa Ana Žeželj, nesvakidašnje autentična književna pojava i tipična antiheroina, i na ravni karaterizacije i po načinu na koji je pozicionirana naspram ostalih protagonista. Ana Žeželj je satkana od negacija. Njen antagonizam prema okruženju ima duboke korene (gajila je prezir prema svetini). Samoizopštena je iz objektivene društvene stvarnosti, rugajući se, i svojim stavovima i postupcima, etički poželjnom, ili makar prihvatljivom, modelu građanskog života (ali šta sam mogla kad je sve lepo bilo grešno). Sabravši do poznih srednjih godina svakojaka životna iskustva, prebrodivši razne izazove, vodeći se neretko makijavelističkom paralom po kojoj cilj opravdava sredstva, živeći u duhu izreke sve što je ljudsko nije mi strano, Ana Žeželj je izgradila svoj modus vivendi na temeljima svojevrsne antiutopističke etike, brutalno se obračunavajući sa licemerjem savremenog društva.

Jedan od najizrazitijih kvaliteta ovog Matijevićevog ostvarenja je ubedljiva karakterizacija likova. Način na koji je od Ane Žeželj načinio junakinju koja svojom brutalnošću, neretko i skarednošću, šokira čitaoca, ali izaziva i njegove simpatije, pokazuje istinsko pripovedno majstorstvo. U psihologizaciji i ocrtavanju likova Matijević se poslužio njihovom animalizacijom, postigavši snažnu slikovitost književnih portreta.

                                Danka Spasojević 

Iz biografije Vladana Matijevića

Vladan Matijević je rođen 1962. godine u Čačku, u čijem predgrađu i danas živi. Osamnaest godina je radio u fabrici bazne hemije, a od 2005. zaposlen je u galeriji.

Počeo je sa pisanjem poezije, njegove prve pesme objavljivane su u časopisima već početkom osamdesetih. Godine 1991. objavljuje zbirku pesama Ne remeteći rasulo. Ubrzo počinje da piše i prozu. Kratki roman Van kontrole je njegovo prvo prozno delo. Do danas je objavio dvanaest knjiga, većina je imala više izdanja. Romani su mu prevođeni na francuski, engleski, nemački, španski, italijanski i makedonski jezik. Pojedine priče su prevedene na desetak svetskih jezika, a drama Udarna igla prevedena je na ruski. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja u Srbiji, između ostalih i Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. godine i Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. godine.

                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments