Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Bajović

„Australija je uglavnom prazna i veoma, veoma daleko. Tamo nema pučeva, ona ne naoružava neprijatne despote, ne uzgaja koku u provokativnim količinama. Australija je stabilna, dobra i mirna. Ali - time smo samo mi na gubitku“

Putopisac svetskog glasa Bil Brajson još 2000. godine objavio je knjigu „Down Under“ koju je 2013. za „Lagunu“ preveo Goran Skrobonja. Ova duhovito pisana i, nadasve, informativna knjiga može biti udžbenik čak i za one koji žive „tamo dole“, a čitaoce koji nikada nisu bili tamo uveriće da je Australija najbolje i najzabavnije mesto za život.

U Australiji vas vrebaju mnoge opasnosti. Tamo su insekti najotrovniji, tamo žive najotrovnije zmije, tu su, naravno, i krokodili, a u morskim vodama ima hiljade opasnih ajkula, vodenih zmija, otrovnih meduza... Brajson je opsednut ovim po život opasnim stvorenjima, boji ih se, ali to sve objašnjava na komičan način često navodeći tragične slučajeve o kojima je čitao u australijskoj štampi. Uprkos tim opasnostima, Brajson se smesta zaljubio  u Australiju. Tamo su ljudi veseli i komunikativni, a gradovi su lepo uređeni i bezbedni.

Čitaćemo u knjizi „Tamo dole“ o svim većim gradovima u Australiji – Kanberi, Adelajdu, Melburnu, Brizbejnu, ali i najsevernijem Darvinu, o Sidneju i Pertu koje povezuje Indijsko-pacifička železnica duga 4.500 kilometara kojom se autor vozio nekoliko dana i beležio razne uzbudljive događaje. Najveće uzbuđenje izazvala je Nularbor ravnica na kojoj pruga čitavih 500 kilometara ima potpuno pravu liniju. Tako nešto ne postoji nigde na svetu. Iz samo ovog  jednog putovanja saznajemo da je Brajson obišao Australiju od zapada do istoka, ali on je kroz tu zemlju, koja je, ujedno, i kontinent, prošao i od juga do severa, često i preko pustinje.

Knjiga „Tamo dole“ prepuna je istorijskih podataka, pričâ o uspelim i neuspelim ekspedicijama, o domorocima Aboridžinima, o političkom, kulturnom, medijskom, sportskom i svim drugim oblicima života.

Brajson knjigu „Tamo dole“, žaleći što se bliži vreme povratka u Nju Hempšir (SAD), završava ovako:

Australija je uglavnom prazna i nalazi se veoma, veoma daleko. Njeno stanovništvo je malobrojno, a njena uloga u svetu periferna usled toga. Tamo nema pučeva, prekomernog izlova ribe, i ona ne naoružava neprijatne despote, ne uzgaja koku u provakativnim količinama niti se razmeće na neprijatan i nedoličan način. Australija je stabilna, dobra i mirna. Ali da vam kažem nešto: time smo samo mi na gubitku“.

O autoru

Bil Brajson je rođen 1951. u De Mojnu, Ajova, SAD. Na svom prvom putovanju po Evropi, s rancem na leđima 1973, dospeo je i u Englesku, gde je upoznao ženu koja će mu postati supruga i rešio da se skrasi. Piše putopisne članke za Tajms i Indipendent.  Jedan je od najprodavanijih humorističkih putopisaca u Americi.

Prva Brajsonova knjiga bio je urnebesni putopis „Izgubljeni kontinent“, u kome je opisao putovanja po malim američkim gradovima u starom ševroletu svoje majke. Bil Brajson je za „Kratku istoriju bezmalo svačega“ dobio 2005. „Dekartovu nagradu“ koju EU dodeljuje za izuzetna međunarodna ostvarenja u oblasti nauke.“Kratka istorija bezmalo svačega“ je takođe dobila nagradu „Aventis“ u kategoriji naučnih knjiga.

foto: 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Milorad Stankovic ŠIŠKO

    Gost - Milorad Stankovic ŠIŠKO

    • Ime: Milorad Stankovic ŠIŠKO