Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Ovaj roman možemo označiti kao zabelešku pomalo uznemirenog samoisleđivanja, revidiranja sadržaja vlastitog života i obnovljenog, duhovnog i emotivnog susretanja sa likom majke

Romanom Islednik sažeta je bit umetničkog postupka i ukupne poetike Dragana Velikića, dvostrukog laureata NIN-ove nagarde (2007. za roman Ruski prozor, 2015. za roman Islednik). Tematska čvorišta koja iskrsavaju u ranijim romanima kao poetičke konstante i svojevrsna autorova interpretativna opsesija, naročito u nagrađivanom Ruskom prozoru i potonjoj Bonaviji, u Isledniku se razrađuju i na dograđuju do punog volumena.

Ovaj roman možemo označiti kao zabelešku pomalo uznemirenog samoisleđivanja, revidiranja sadržaja vlastitog života i obnovljenog, duhovnog i emotivnog susretanja sa likom majke čije je nazore spontano i podsvesno usvajao, i pored izraženog kritičkog odnosa prema njoj i otpora prema njenom poimanju i načinu života. Ulogu islednika samoga sebe i pređenog životnog puta pripovedač uzima u trenutku kada je primio vest o majčinoj smrti. Proživljena okolnost odlaska bliske osobe, suočavanje sa smrću majke, čije je prisustvo u njegovom životu bilo intenzivno i autoritativno, bivaju povod za promišljanja o neumitnom osipanju života i onih koji su živeli u zabludi da su čitav svoj svet ustrojili, kao i o besmislu njihovih napora da stvari urede i svedu ih na skup navika i rutina kojima će stvoriti lažnu predstavu o držanju pune kontrole nad svojim životom. Tu vrstu opsesivnosti notirao je kao apsurdno uzimanje preteškog životnog balasta od strane njegove majke, koja je tom zadatku prilazila radosno i revnosno, sa uverenjem da je jedino tako ispravno, te da je u uspostavljanju savršenog životnog ritma sadržano gospodstvo. Besmisao takvih napora postaje još dublji, a spoznaja o životu još gorča, kada savršeno kontrolisan život njegove majke počinje da nagriza i rasparčava zaborav, koja je došao sa njenom Alchajmerovom bolešću.

Priča o majci u Isledniku je, zapravo, samo podtekst preispitivanja i promišljanja o sopstvenoj zatočenosti životnim obrascem i suludom metodologijom uređivanja sveta koju je primio u nasledstvo. 

Danka Spasojević

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Mostly Cloud (day), 3 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:43 am   |   Sunset: 4:4 pm
94%     0.0 m/s     33.187 bar
Forecast
PET Low: 1 °C High: 12 °C
SUB Low: 0 °C High: 11 °C
NED Low: 4 °C High: 12 °C
PON Low: 2 °C High: 5 °C
UTO Low: -5 °C High: 4 °C
SRE Low: -5 °C High: 6 °C
ČET Low: 3 °C High: 9 °C
PET Low: 3 °C High: 10 °C
SUB Low: 1 °C High: 5 °C
NED Low: 0 °C High: 5 °C