Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Težište ovog dela, ipak je u drugoj ravni, izvan enciklopedijskih podataka i  centrirano je u nepreglednom moru ličnih iskustava, pričama o postupku nastajanja njegove muzike, odnosno benda „Talking heads“, koje autor nesebično deli sa čitaocima

Ogroman tehnološki napredak je poslednjih godina doneo izmeštanje procesa pravljenja muzike iz skupih muzičkih studija u dnevne sobe i druge manje, privatne prostore. Muzika nastaje svuda, a autora je beskrajno mnogo. Jedna stvar je, uprkos svim promenama, ostala ista. Svi autori mistifikuju proces stvaranja muzike i od njega prave dugometražne filmove, sa presudnim uplivom nekog višeg entiteta, Boga uglavnom, koji ih kroz taj postupak vodi, poput režisera. Meni je to, najiskrenije, uvek delovalo u najmanju ruku sumnjivo. Koncept da si umetnik ako na „umetnički način“ proizvodiš svoju muziku, i nipošto istinu o kreativnom postupku ne deliš ni sa kim. Hmmm?

Onda je Dejvid Birn napisao ovu neobičnu i predivnu knjigu, koja je objasnila da stvari stoje upravo drugačije od zamišljene i opisane putanje, te da su beskrajno jednostavne.

“Kako radi muzika“ sadrži enciklopedijski deo koji prolazi čitavu istoriju nastanka svih uređaja za beleženje i reprodukovanje muzike, sa tehničkim karakteristikama, koji ni jednog trenutka nije zamoran niti suvoparan. Birn je vešto prikazao nadmetanje velikih kompanija i druge interesantne podatke iz istorije borbe za uho prosečnog slušaoca.

Težište ovog dela, ipak je u drugoj ravni, izvan enciklopedijskih podataka, i  centrirano je u nepreglednom moru ličnih iskustava, pričama o postupku nastajanja njegove muzike, odnosno benda „Talking heads“, koje autor nesebično deli sa čitaocima. Saznajemo da su neki od najvećih hitova našeg vremena odsvirani na kartonskim kutijama, umesto bubnjeva, da autor nije imao previše emotivan odnos prema himnama rok muzike, da nije u njih uložio previše patnje, ni euforije. Optuživali su ga da bi  sa bilo kim napravio muzičku saradnju za kesicu čipsa, no svakome ko je ikad pokušao da napravi svoj kućni studio, da iznedri makar jednu pesmu, ogoljene  Birnove priče morale bi biti od velike pomoći, a „tragačima za muzičkom istinom“ morale bi poslati jasnu poruku da je muzika ogroman posao lišen prevelike doze emocija, kako se to uobičajeno veruje. Te emocije tvore upravo slušaoci, ne Bog, a ne previše ni autor. Iza nje stoji mnogo rada i eksperimentisanja, čitanja  i opšte kulture stvaraoca. “Upravo muzika i reči podstiču emocije u nama, a ne obrnuto. Mi ne stvaramo muziku-ona stvara nas“. „Kako muzika radi“  je  izdanje „Geopoetike“, a nekoliko primeraka se nalazi i u Gradskoj biblioteci u Kraljevu.

                              Srđan Stanišić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (day), 2 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:1 am   |   Sunset: 4:0 pm
85%     3.1 m/s     33.017 bar
Forecast
UTO Low: -1 °C High: 5 °C
SRE Low: -2 °C High: 5 °C
ČET Low: -5 °C High: 3 °C
PET Low: -3 °C High: 1 °C
SUB Low: -1 °C High: 5 °C
NED Low: -4 °C High: 0 °C
PON Low: -5 °C High: 2 °C
UTO Low: -2 °C High: 2 °C
SRE Low: -3 °C High: 4 °C
ČET Low: -2 °C High: 7 °C