Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Knjiga Ivane Dimić predstavlja priču iz porodičnog tematskog fundusa, a glavninu teksta čini, uslovno rečeno, dramski tok, unutar kojeg se, u dijaloškom susretanju majke i kćerke, osvetljava njihov osetljiv odnos

Umesto postojanog i širokog narativnog zamaha, žanrovski prirođenog romanu, „Arzamas“ Ivane Dimić, ovenčan NIN-ovom nagradom za 2016. godinu, spontano sintetiše olabavljena obličja dva književna roda, epike i drame, izazivajući čitalački doživljaj o postojanju dva pripovedna toka romana jedinstvenog smisaonog podsticaja. Treba reći, pritom, da je u Arzamasu reč o prilično razobručenoj formi romana shvaćenog u konzervativnom smislu.

 Preovlađujući je utisak o Arzamasu kao priči zahvaćenoj iz porodičnog tematskog fundusa, s obzirom na to da glavninu teksta čini, uslovno rečeno, dramski tok, unutar kojeg se, u dijaloškom susretanju majke i kćerke, osvetljava njihov osetljiv odnos. Njihova veza je složena i teška, obremenjena majčinom demencijom, čije napredovanje sve dramatičnije utiče na zajednički život i sve izrazitije koloriše njihove emocionalne dodire. Provociranjem konflikta kao neizostavnog i generišućeg činioca drame koja se između njih odvija, zamaskirana je ljubav kao kôd za dešifrovanje suštinske prirode niti kojima su majka i kćerka povezane. Javljanje i progresija majčine bolesti ispostavlja se kao vinovnik mnogostrukih i mučnih preobražaja – kroz metamorfozu prolazi odnos majke i kćerke; tome je prethodila korenita, bolešću izazvana promena majke, koja je, potom, izazvala kćerkin izmenjeni doživaljaj i bolnu spoznaju o novom majčinim liku i dug put prihvatanja promene. Na tom putu one su vezane i dele patnju, srdžbu, bes, prkos, strepnju, gorčinu, bol, ali, pre svega, bliskost i ljubav, koje trpe i nadilaze konflikt jer su iskonske.

Na drugoj strani, ispisana je odelita narativna linija sačinjena od proznih minijatura, mahom meditativnog tipa. Pripovedane crtice koje fragmentiraju dijaloški tekst na kojem je Arzamas izrastao, neka su vrsta kratkih, i preko potrebnih emotivnih i misaonih stanki, ne bi li se njima amortizovali potresi iz dijaloškog toka. Nadrigravanje života i smrti, preplitanje racionalnog i iracionalnog, ukrštanje ljubavi i bola kao pokretača dramskog toka, na drugoj pripovednoj ravni dobijaju objašnjenje ili razrešenje do kojeg se došlo spoznajom o smrti kao sadržaju života, i ljubavi kao neiscrpnoj pokretačkoj energiji.

Tako se i naslovni toponim Arzamas može označiti kao metonimijska oznaka života kao razbojišta na kojem se susreću ljubav, patnja, sreća, užas, smrt...

 

Danka Spasojević       

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments