Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše: Dragan Bajović

Basara u knjizi pod naslovom „Početak bune protiv dahija“, koja je objavljena pre sedam godina kod „Derete“ ruši mitove o „našim najvećim junacima Karađorđu i Milošu“

Ustvari, Basara (Svetislav) iz Bajine Bašte, koja je jedno od ključnih mesta za njegovu pripovest, naročito ona stena na sred Drine, o kojoj su se otimale Serbija i Austrougarska, za sve što se u Serbiji, kako on i ondašnji savremenicu nazivahu teritoriju na kojoj i danas, pod čudnim okolnostima, još opstajavamo, glavnim krivcem svemu ovome što nam se danas događa proglašava slepog guslara Filipa Višnjića, ali i Vuka Stef. Karadžiča. Oni su, najpre Filip, pa kasnije i Vuk, koji je upropastio serbski jezik dosetivši se kasnije da mu nedostaju dva slova – F i H -  molio Jego Sijatelstvo knjaza Miloša da mu dozvoli da uvrsti i ta dva slova. Knjaz Miloš, nepismen, se odmah nasekirao što mu sada Vuk, koji je glumio da je bogalj (nogu mu je jednom prilikom polomio sam Knjaz, piše Basara), navlači novi trošak – štampati 30 umesto 28 slova povećava troškove ionako retkih „štampotina“.

Glavni junak Basarine knjige je Gvozden kojem se ne zna poreklo. Gvozden je, osim serbskog, naučio još i turski i arapski, pa, kada je već znao sva ta pisma, tekstove na srpskom pisao je arapskim pismom.

Od Basare kasnije, a ja u tu čvrsto verujem, saznajemo da je ona četiri turska zulumćara koja su u to vreme vladala Srbijom i glupom rajom, izmislio slepi pesnik i guslar Filip Višnjić. Te aganlije, ako su postojale, bile su bezazlene, mnogo miroljubivije od „strašnog“ Đorđija Petroviča, kasnije nazvanog Karađorđe, koji je harao Srbijom, pljačkao i odsecao glave tergovcima bez obzira da li su Srblji ili Turci. Karađorđe je, u to vreme, bio predstavljen kao čovek od dva i po metra i njime su, na osnovu lažnih priča, bule plašile svoju decu. Njegova prava figura, mnogo niža od ta dva i po metra, mu je bila propusnica za odlazak u Austriju (Zemun), Kravlašku, Bugarsku, Romeliju i druge države, gde ga niko nije prepoznavao i samim tim ga propuštao preko granica ne samo Austrije, već i Starovlaške, Rusije, Romelije i drugig tadašnjih zemalja i država, ako su se tako mogle nazvati.

Dakle, Basarina fantastika i realnost skoro da se ne razlikuju. Tu i tamo on do groteske dovodi junake svoje knjige i pokazuje nam kako se, ni posle više vekova, u zemlji Srbiji ništa nije promenilo. Ustvari, sve se pogoršalo.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments