Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Knjiga raspravlja o velikim društveno-političkim i istorijskim temama koje nikada do kraja neće biti rasvetljene i odgonetnute, iako snažno određuju život običnog čoveka i tiču se svakoga od nas

Fama o biciklistima je roman nastao u najboljem i najplodnijem razdoblju Basarinog književnog stvaralaštva. Književna kritika ga izdvaja kao umetnički najvrednije Basarino ostvarenje i svrstava u deset najboljih romana koji zaslužuju, a sticajem okolnosti nisu dobili NIN-ovu nagardu.

Fama o biciklistima je napregnuto, rečito, eruditsko štivo koje na momente izaziva i pomalo demotivišući osećaj čitaoca o nedovoljnosti vlastitog znanja, ali je istovremeno vanredno intrigantno i izazavno za čitaoca, da ga izdrži i savlada.

Ovde se raspravlja o velikim društveno-političkim i istorijskim temama koje nikada do kraja neće biti rasvetljene i odgonetnute, iako snažno određuju život običnog čoveka i tiču se svakoga od nas.

Iako je dominantan utisak da pisac donosi široko razvijeno i razrađeno teoretisanje o društveno-političkim kretanjima čovečanstva, u središtu ovog romana je ipak običan čovek. Basara ukazuje na bezizlaznu poziciju tog malog čoveka, skolanog zakonitostima istorije, politike, raznoraznih propalih ideologija i pretećih teorija zavere.

Upadljivo obeležje Basarine naracije je snažan polemički ton, kojim propivedač razotkriva vlastite rakurse i gledišta. Polemiše se sa najraznorodnijim činiocima i segmentima istorije društvenog života čovečanstva, ali je očito i nastojanje autora da provocira reakciju čitaoca, da ga angažuje i uključi u polemiku, ne dopuštajući mu da bude ravnodušan niti uspavan.  

 

Danka Spasojević  

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 3 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:23 am   |   Sunset: 5:19 pm
74%     6.3 m/s     32.882 bar
Forecast
PET Low: 0 °C High: 6 °C
SUB Low: 1 °C High: 2 °C
NED Low: -4 °C High: 0 °C
PON Low: -7 °C High: -2 °C
UTO Low: -7 °C High: -5 °C
SRE Low: -11 °C High: -4 °C
ČET Low: -15 °C High: -2 °C
PET Low: -2 °C High: 2 °C
SUB Low: 0 °C High: 7 °C
NED Low: -1 °C High: 5 °C