Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

priredio Dragan Bajović

Tekst o Dostojevskom prenosimo iz knjige Branka Lazarevića „Dnevnik jednoga nikoga“, koja je objavljena u Zavodu za udžbenike tek pre deset godina, iako je pisana od 1942. do 1947.

Ovim tekstom o Dostojevskom, mi, ustvari, snažno preporučujemo i dvotomni „Dnevnik jednoga nikoga“ o kome čemo šire pisati onda kada ga budemo do kraja pročitali.

Čega sve nema kod Dostojevskog? Ceo je tu krug ljudske neodređene neposrednosti onoga što se dešava, nekontrolisano, ispod moždane skrame. Sve je to nad normalom i ispod normale, ali je, nekako, normalno. Nekako kao da bi sve to moglo svakome od nas da se desi i dešava.

Volšebno jeste; ali volšebno i čarobnjačko koje zaigra snažno u srcu. Stvari se dešavaju potpuno neizmišljene. Dešavaju se normalno abnormalnosti. I najveći racionalista oseti da tu ima mnogo i od njega.

Ta neposrednost i ispijanje čaše do dna prosto zaprepašćuje. Misao se saopštava do iz dna ljudske vrste. Dostojevski se užasava da ne kaže sve. Ma to bilo i dranje kože naživo, i to i sebi, on to čini. I drži je, posle, u ruci kao sv. Vartolomije Mikelanđelovu kožurinu u „Strašnom sudu“.

Kakav Inferno, kakav Purgatorio i kakav Paradiso je čitav taj svet! On se zagadi da bi se prao, živi sa sotonama, i sotona je, a nosi i anđele u sebi, pada u verske zanose do ludila, i, do ludila, u neverništvo i nihilizam, i sve mu se dešava do izvan granica ljudske amplitude: Knez Miškin – Aglaja – Rogožin, Raskoljnikov, Karamazovi, Grušenjka, Nastasja, Katarina Ivanovna, Zosima... od Boga do đavola, od pakla do raja, od pola do pola, od nule do u beskonačnost, od belog usijanja do mržnjenja, ludnica, tarantela, urnebes i mir, spokojstvo, tišina.

I ko to ne proživljava! Ima li ijednog pozitiviste i racionaliste koji je mogao kritički da ga čita? Kvantitativni amerikanizam, realni Anglosaksonci, galski duh, sunčana Italija, furror teutonicus, španski donkihotizam, i svi, i svi, prosto su uvek bili pod inflacijom Dostojevskoga. Došao je do u Južnu Ameriku i očarao i ošamutio duhove.

Ono što ceo svet krije kao svoj nedug, ili kao nešto neracionalno ushićeno i zanosno – sve to on iznosi na javu. I baš to je to što očarava. Svet voli da vidi svoje podzemlje; i markiz De Sad je na tom planu.

Dostojevski igra uvek na rizik, ali se taj rizik, nekako, drži. Igra do poslednje pare, do i iznad krajnje moći ljudske opruge. Ona prsne i opet se sastavi. Bunilo i buncanje se drže i, skoro, sve leži u svom ležištu. Dostojevski do u beskonačnost izaziva. Poziva na megdan sve sotonsko i, takođe, sve anđelsko. Na tome konopcu igra svoj tanec luđe nego i Niče i nad još dubljom bezdnom.

Ludnica je sve to; ludnica koja je u svakom čoveku. Jednim delom svojim, svako živi u njoj. Zato Dostojevski i živi u svakom od nas svojim užasom i svojim zanosom. Samo, svako to i sprečava; naročito ono prvo. No, Dostojevski ne zna i neće da zna za zakon zaštite i samoodbrane. On se podaje sve do kraja krajeva. Padne do guše u strašnu pogan, opere se posle i, najzad, ode na molitvu i u manastir, da se odavde vrati ponovo u sve nemani i u sve „besove“.

Ide se od nemila do nedraga, pa u ushićenje i zanose, u ispovedanje pregrešenja, iskušeništva, blud, greh, zločine, prokletstva bunila, buncanja. Blagoslov i prokletstvo su ruku pod ruku, Bog i Demon zajedno pir piruju.

19. oktobar 1942.

Beleška o piscu

Branko Lazarević (Vidin, 25. novembar 1883 — Herceg Novi, 6. oktobar 1963) je bio srpski književnik i diplomata.

Posleratna vlast ga uklanja sa javne scene. Svoje neobjavljene političke rasprave, dnevnike, solilokvije, eseje i razmišljanja, Lazarević piše u nametnutoj izolaciji, sve dok nije bio isključen iz Saveza književnika i dok nije dopao zatvora (1948 — 1951). Njegova filozofija istorije, bila je zasnovana na analizi globalnih istorijskih kretanja.

 

Izgubljena ostavština Branka Lazarevića nađena je slučajno. 2004. godine u Herceg Novom.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments