Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

uređuje Dragan Bajović

“Kada sam se opredelio za naslov “Tragedija jednog naroda”, piše Đorgović, imao sam na umu da je tragedija to što ne razumemo prirodu i razloge onoga što nam se događa, otud i podnaslov “Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe”

Već započetu knjigu Momčila Đorgovića, “Tragedija jednog naroda” (Službeni glasnik, 2016.), pred polazak na kratak izlet, od Beograda prema Kosmaju, nisam poneo. Volim da čitam u autobusu, međutim da je knjiga džepno izdanje lako bih je nosio, ali ovako obimna ne staje lako u prtljag izletnika. Ipak nosim u komadićima  svesti sa sobom vrlo sugestivan podnaslov knjige “Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe” i rečenicu iz predgovora koju sam pred polazak pročitao kao karakteristiku sadržaja: „... ljubav, erotika, intima ličnosti, imaginacija, umetnost, književnost, falsifikati, omraze, propale iluzije i zablude, svet poraženih, prevarenih i poniženih.“ Sa tim impresijama sedam pored neke starije žene i vadim novine. Žena se učtivo izvinila što u prtljagu koji mi možda smeta nosi toliku vodu. Odmahujem rukom, sve je u redu, ali ona hoće da objasni:

To je voda za piće, kaže. Muž i ja delimo bunar sa njegovim rođenim bratom, a brat ima vodovod. Kad god se vratio iz Švedske u kojoj mu žive deca, razbije flaše i ono staklo baci u bunar, tako godinama. Umro je lane. Pomislili smo, to je kraj, ali sad dođu deca iz Švedske sa društvom, pa opet sanduk piva u bunar; kada popiju, flaše ili limenke svejedno, sve opet u bunar. Volim cveće, nastavlja žena u ispovednoj formi, posadim, a neko iz sela se uvek nađe da počupa rasad noću dok spavamo. Kad smo okrečili kuću i otišli da obiđemo rođake u Beograd, familija nas je pokrala. To što su odneli neke stvari nije im bilo dovoljno, nego su još prosuli staro ulje po zidovima. Dva brata, od kojih je jedan moj muž i njihova sestra, to je jedna kuća nasleđena od oca, nikad podeljeno imanje. Otac je umro, a deca ostala da se spore.

Volim da radim zemlju. Kad me pozovu pomognem uvek. Nisam nikog odbila. Kad ja pozovem one kojima sam pomogla u branju kukuruza, traže da platim nadnicu. Kažu, imaš više od nas pa plati.

Mi smo već stari ljudi. Pozli jednom pre neku godinu mom mužu. Ja nisam bila tu. Na smrt mu je pozlilo. Zove sestru da dođe, pošalje po doktora. Ona nije htela jer zaboga nije imala telefon. Kad je poč’o da krklja, a to se čulo kroz prozor, leto je bilo, smiluje se ona i uveče zove hitnu pomoć. Oduzeo se, a kad se posle mesec dana malo oporavio, plače mi muž i pita me: šta sam ja uradio da me toliko mrze».

Žena lako menja temu u priči, ali ne i mesto događaja. Autobus grabi prema Kosmaju.

Onda su nekog u susedstvu ubili, jednostavno, motikom. Zašto ne znam, ali na daći svi plaču, a iz susednog dvorišta muzika sa ozvučenja trešti.

Rodile šljive, a peku šećerušu. Kunu se u decu da je rakija prava. Intrige, vračare, prevare, zavist, zlo neko ušlo u narod. Grobnice zidaju od kamena. Drogiraju se. Sve sami prevaranti i sitne duše...”

Slušam ženu pomalo iznenađeno. Predamnom je bila usmena istorija kojom ona dopunjava Đorgovićevu knjigu. Iste večeri, kod kuće u Beogradu sa knjigom u ruci proveravam utiske . “Kada sam se opredelio za naslov “Tragedija jednog naroda”, piše Đorgović, imao sam na umu da je tragedija to što ne razumemo prirodu i razloge onoga što nam se događa pa otud i podnaslov “Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe”.

Književni kritičar Gojko Tešić smatra da su “Đorgovićevi tekstovi-portreti, pravi stvaralački biseri!” A novinar i pisac Bojan Munjin u osvrtu na knjigu kaže: “S obzirom na to da se radi o autentičnim ličnostima, njihova sjećanja imaju težinu političke dijagnoze, pa čitava knjiga predstavlja studiju historije mentaliteta i psihopatologije ovih prostora.”

Šta li bi tek Munjin i Tešić zaključili da su čuli priču žene iz autobusa kojom je ona ispisivala istoriju našeg privatnog života skoro kao prema Đorgovićevom modelu. Kada je pisao o novinaru Peri Todoroviću Đorgović je izneo i podatak da je Pera Todorović razgovarajući sa kraljem Milanom Obrenovićem zabeležio povik kralja Milana: “Ovo je Srbija”. Tako je, “ovo je Srbija”, postala čuvena i sve češća poštapalica u objašnjavanju nas samih, tumači pisac.

Đorgović je ozbiljan analitičar i ne bavi se “memoarima iz autobusa”. Njegove ličnosti su iz političkog i kulturnog života Srbije i Jugoslavije koje su ostavile trag u svojim dnevnicima ili beleškama druge vrste do sada manje poznatim ili sasvim nepoznatim.

Međutim, put u podavalska sela južnije ili severnije od Beograda svejedno, do kojih ne dopire knjiga “Tragedija jednog naroda”, može da postane savremena matrica saznanja “Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe”.

Dragoslav Simić

 

Autor je novinar, urednik sajta Arhiv Simić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments