Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. novembar 2017.

Autori knjige «Srbija 2017», Siniša Mišić i Radivoj Radić, otkrivaju temelje ideja srpske državnosti i nacionalnih ideala sve do modernog vremena, što je, vreme je pokazalo, postalo duboko usađeno u kolektivni identitet srpskog naroda.

Ove godine, navršava se osam vekova, od jednog od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji, krunisanja Stefana Nemanjića za prvog srpskog kralja,1217. To je bio veliki skok u hijerarhijskom svetskom poretku onovremenih država i jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, jer je Srbija, što se tiče suvereniteta, prvi put stala rame uz rame sa drugim državama u Evropi. Autori ove knjige, na naučno utemeljen i za širu publiku prihvatljiv način, predstavili su ovaj značajan period od sedam decenija 1166-1236.

Mišić i Radić nam daju odgovore na brojna pitanja srpske istoriografije: kako je veliki župan Stefan Nemanja  uspostavio saveznički odnos između Vizantije i Srbije, kako je rešio versko pitanje u raškoj državi i kako je pokazao svoju pravoslavnu orijentaciju i ideološko opredeljenje... Svi opisani događaji predstavljeni su na citatima iz žitija i tipika, natpisima iz manastira i povelja, pismima, čije odlomke nalazimo u knjizi a iz kojih saznajemo mnoge  istorijske istine. Zanimljivi podaci zasnovani su i na naučnoj literaturi a izvori su  dati na kraju knjige.

Pored toga što je bio veliki vojskovođa, Stefan Nemanjić je bio sjajan književnik i pripovedač. Iako mu književno stvaralaštvo nije bila životna vokacija, saznajemo da je pisanju prilazio ozbiljno i ambiciozno. Svakoj napisanoj reči davao je obeležje svoje bogate emotivnosti i lucidnosti, obrazovanja i promišljenosti. Njegovo delo odlikuje visoka poetičnost i bogatstvo jezika.

Posebno su interesantni zapisi o sklapanju političkih brakova kao omiljenom sredstvu srednjevekovne diplomatije, o čemu svedoče i događaji koji se odnose na srednjeg sina Stefana Nemanje, koji se oženio sinovicom tadašnjeg vizantijskog cara. Tako je postao prvi stranac u vizantijskom carstvu, koji je dobio visoku titulu sevastokratora-ugledne dvorske titule, kojom je stekao veoma visoko mesto u razgranatom sistemu vizantijske hijerarhije država (o tome piše u povelji manastiru Hilandaru 1198/1199. kao i u tamburu Bogorodičine crkve u Studenici). Saznajemo i  kako je vodio spretnu politiku, doprineo unutrašnjem uređenju države, razvoju privrede, rešavanju verskog pitanja u raškoj državi i kako je pokazao svoju pravoslavnu orijentaciju i ideološko opredeljenje. O saradnji braće Save i Nemanje, govori činjenica da je dobijena verska samostalnost srpske crkve, koja je bila od ogromnog značaja za sudbinu srpske države. Istoriografi navode da je Sveti Sava bio glavni ideolog stvaranja nove države i nove dinastije.

Autori nam otkrivaju šta je bio temelj ideja srpske državnosti i nacionalnih ideala sve do modernog vremena, što je, kako je vreme pokazalo, postalo duboko usađeno u kolektivni identitet srpskog naroda.

Mišić i Radić su redovni profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu, Siniša Mišić u naučnoj oblasti Istorija srpskog naroda u srednjem veku sa istorijskom geografijom i staroslovenskim jezikom, a Radivoj Radić je šef Katedre i seminara za vizantologiju.

Vesna Milosavljević

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments