Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Bajović

Novinar Jugoslav Ćosić živeo je i radio devedesetih godina prošlog veka u Australiji o kojoj u svojoj knjizi „Dawn Under“ („Tamo dole“) iz 2002. oduševljeno piše; knjige u prodaji verovatno više nema, ali oni koji žele mogu da je pozajme u kraljevačkoj biblioteci

Ćosić duhovito, ali i nostalgično, to ćemo videti na samom kraju knjige, piše o zemlji Australiji i ljudima koje je tamo sretao. Njegova knjiga dočarava čitaocu mnogo toga što o tom dalekom kontinentu, „tamo dole“, nije mogao da pročita u štampi ili pogleda na televiziji. Svakako, Ćosić nije propustio da kaže koju reč i o Srbima u Australiji, kojih tamo ima oko devedeset hiljada. Mnogi od njih, nažalost, još nisu savladali „taj komplikovani engleski jezik“, a mnogi se i ne trude da ga savladaju. Na svoju štetu, naravno, jer oni koji govore engleski mnogo više zarađuju, pa čak postaju i bogati. U Sidneju Srbi imaju šest svojih crkava, a u Kuber Pediju jedna srpska crkva je pod zemljom, pa Ćosić, šaleći se, primećuje da su Srbi, osim što su nebeski narod, i podzemni narod. Kuber Pedi je grad kopača opala i sav je pod zemljom, jer se u tom delu Australije na površini, zbog temperatura koje dostižu i 50 stepeni, ne može živeti.

Ti Srbi koji nisu savladali engleski, a srpski su počeli da zaboravljaju, imaju svoj poseban jezik koji je Ćosić nazvao anglo-srpskim esperantom. Taj jezik, osim njih, niko ne razume niti postoji u pisanom obliku. Ćosić nam daje nekoliko primera iz ovog „raskošnog“ jezika. Tako ćemo saznati kako se može zakasniti zbog trafike, zašto se u dvorištima pale barbike, zašto je neko apsetovan zbog toga što mu se kćerka divorsala itd.

Ćosić piše i o birokratiji i šalterskim službencima koji se tvrdoglavo drže propisa, ali su, za razliku od naših, uvek nasmejani i prijatni. Poglavlje o deci u Australiji je posebno zanimljivo. Deca se tamo vrlo rano osamostaljuju, sa četiri godine već surfuju na talasima okeana, nijedno od njih neće baciti otpatke van kanti za smeće. Saznaćemo iz knjige „Down under“ još mnoge zanimljive stvari. Delovi o Savetima stanara i primaocima socijalne pomoći koji ratuju sa državom koja želi da ih zaposli su urnebesni.

Na kraju, naš putopisac je ponovo u Beogradu i kao dopisnik radija Slobodna Evropa izveštva o bombardovanju Srbije. Tada, osluškujući sirene i detonacije, razmišlja kako bi bilo lepo da se vrati u Australiju i da tamo napiše knjigu o bombardovanju. Međutim, dogodilo se suprotno: ovde je napisao knjigu o Australiji koju vam preporučujem.

foto: N1

Beleška o piscu

Jugoslav Ćosić rođen je 1960. u Loznici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu – odsek za međunarodno pravo.

Pisao je za Indeksovo Radio pozorište. Objavio je zbirku satiričnih radio-dramskih tekstova „Klinika Jugoslavija“.

Autor je testova za pozorišne komade „Velikosrpska ukrudba“ i „Za šaku glasova“

Nakon Indeksa radio je kao reporter i novinar na Drugom programu Radio Beograda, na MCRA Radio 2000 u Sidneju, televiziji Politika i TV B92.

Tokom i nakon NATO bombardovanja Srbije 1999. i 2000. godine izveštavao za stanicu Radio Slobodna Evropa.

Autor televizijskih emisija: "60 Minuta", "Poligraf", "Između redova" i "Između dve vatre".

Nekoliko godina je živeo u Australiji. Jedan od osnivača prve srpske knjižare u Sidneju, koja je biblioteke širom Australije snabdela sa nekoliko hiljada srpskih knjiga.

Australijsko iskustvo opisao je u knjizi: "Vreme Sna – Terra Incognita".

Dobitnik novinarskih nagrada Milan Pantić, Stanislav Staša Marinković i Ricardo Ortega.

Sada je direktor Srpskog dela Televizije N1 u Beogradu

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments