Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše: Dragan Bajović 

O knjizi dvojice vrsnih intektualaca Miljenka Jergoviča i Svetislava Basare, ako me pamćenje ne vara, već smo pisali, ali kada je ponovo čitam i njen nastavak „Drugi krug“, vidim da su Jergović i Basara i pre nekoliko godina pisali kao da pišu danas

„Tušta i tma“, a potom i njena druga knjiga „Drugi krug“ nama čitaocima otkriva da su Srbi i Hrvati (Jergovićev otac je Hrvat, a majka Srpkinja) stalno radili sami protiv sebe. Milošević i Tuđman su bili samo konačnica (namerno koristim hrvatsku reč, koja mi se sviđa više od one koja se ovde naziva „završetkom“) ideje da su Hrvati i Srbi, iako govore istim jezikom, i, iako žive u bliskom susedstvu, vekovni neprijatelji, a živeli su od 1918. do 1991. u jednoj državi, SFRJ-otu, kako naglašava Basara. Jergović je, s druge strane, nekako rezerviran prema yu-nostalgiji (valjda zato što je 13 godina mlađi od Basare), ali je sjajan pratilac događaja i zbivanja i zna da na duhovit i filozofski način opiše stanje stvari.  A stvari, zaista, ne stoje dobro. Ni onda,  ni danas!

Nisu se ova dva istaknuta pisca u ove dve knjige bavila samo Srbima i Hrvatima. Oni su, u međuvremenu putovali malo i po svetu, pa su i otud donosili beleške. Basara je, npr, bio u Kanadi, a za to vreme je Jergović bio u Beogradu. I, pročaja, što bi napisao Basara. Knjige „Tušta i tma“ i „Drugi krug“ opisuju današnji život stanvništva  na ovom području. A taj život, i sami znate, nije ni malo lak. Pročitajte ih. Možda će posle toga biti malo lakše.

foto: Dragan Bajović i print screen You Tibe (video produkcija Herceg fest)


 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (night), 6 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:32 am   |   Sunset: 4:11 pm
77%     2.2 m/s     33.322 bar
Forecast
ČET Low: 3 °C High: 12 °C
PET Low: 2 °C High: 9 °C
SUB Low: -1 °C High: 7 °C
NED Low: -2 °C High: 5 °C
PON Low: -1 °C High: 4 °C
UTO Low: -2 °C High: 7 °C
SRE Low: 0 °C High: 9 °C
ČET Low: 2 °C High: 9 °C
PET Low: 0 °C High: 8 °C
SUB Low: -1 °C High: 8 °C