Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Autorka, koja sama finansira objavljivanje svojih dela, u ovom romanu donosi priču čoveka koji nakon gubitka voljene žene rezimira svoj život

 

Ovoga puta čitalačkoj publici preporučujemo roman „Zvuci iz podmornice“, najnoviji spisateljski i izdavački poduhvat Marije Jovanović. Reč je o književnoj autorki koja nastupa nenametljivo, bez agresivne promocije, potpuno suprotno od uobičajenog manira većine savremenih autora i njihovih izdavača. Osim toga, Marija Jovanović nema oslanac ni u jednoj izdavačkoj kući, već sama finansira objavljivanje svojih romana, koji, gotovo bez izuzetka doživljavaju višestruka izdanja. Dakle, reč je o spisateljici koja je čitalačku publiku osvojila svojim književnim talentom, univerzalnošću tema koje otvara i verodostojnim slikanjem likova koje uzima iz života, sa kojima se čitalac lako poistovećuje.

Sve pobrojane pojedinosti nalazimo upravo i u romanu „Zvuci iz podmornice“. Pred čitaocem je životna priča glavnog junaka, Đorđa, koji nakon velikog životnog kraha i gubitka voljene žene rezimira svoj život. Međutim, njegova priča nije samo sažetak životnog toka, već je i njegovo razotkrivanje i unutrašnje preispitivanje, zbog čega ima izrazito ispovedni i lični ton. Vraćajući se retrospekcijom u svoje detinjstvo i slikajući porodične odnose u kojima je odrastao, glavni junak zapravo pokušava da dođe do odgovora koliko je njegovo životno nasleđe, ono što je poneo iz porodice, etički ideali i predubeđenja koja je nekritički posvojio od svojih roditelja, njihovi nazori i, na kraju, i njihova predstava njega samoga, kakav jeste i kakav bi trebalo da bude, odredilo njega kao pojedinca, a time i njegov životni tok. Dolazi do bolnog zaključka da je on, smeteni melanholik sa manjkom samopouzdanja, zapravo proizvod neopipljivog, ali svepristutnog pritiska, nametnutih izbora, straha od izneveravanja, očekivanja i vlastite slabosti da se odupre i skine to užasno breme sa sebe. Osim toga, to sagledavanje sebe ogledanjem u tuđim očima proganjaće ga čitavog života, i biće izvor mnogih njegovih nesigurnosti, samosažaljenja, neprekidnog osećaja nelagodnosti u sopstevnoj koži i nemogućnosti da se doživi istinska sreća.

Danka Spasojević

bibliotekarka

 

NB „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments