Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  2 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Miljenko Jergović: „Dvori od oraha“, Rende, Beograd, 2011

Radnja romana se odvija od Dubrovnika, preko Sarajeva, Mostara, Novog Sada, Beograda do Trsta, Pariza i Amerike obrnutom hronologijom, od 2001. do 1878.

Miljenko Jergović, savremeni bosansko-hercegovački i hrvatski pisac i novinar, svoj obiman roman „Dvori od oraha“ zamislio je kao hroniku dvadesetog veka predstavljenu kroz porodičnu priču jedne dubrovačke porodice ispričane obrnutom hronologijom. Priča počinje 2001. godine ludilom i nasilnom smrću glavne junakinje, Regine Delevale, u 97. godini, a završava se 1878. godine u vreme austrijske okupacije Bosne. Radnja se odvija od Dubrovnika, preko Sarajeva, Mostara, Novog Sada, Beograda do Trsta, Pariza i Amerike. Jergović je hteo da pokaže kako istorija izgleda i deluje u iskustvima običnih smrtnika. Pritom, on ne drži stranu nijednoj ideologiji, ne donosi zaključke, već podstiče na razmišljanje o važnim pitanjima čovekove egzistencije u istorijskom, verskom i nacionalnom kontekstu.

Roman preporučuju izvanredna karakterizacija likova i lirski intonirano pripovedanje puno diskretnog humora.

Katarina Jablanović

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“

Beleška o piscu

Miljenko Jergović je rođen (1966) i odrastao u Sarajevu, gde je završio Prvu sarajevsku gimnaziju i diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Njegov književni talenat prepoznat je već u prvoj pesničkoj zbirki „Opservatorija Varšava“ objavljenoj 1988. godine, za koju je dobio “Goranovu nagradu” i “Nagradu Mak Dizdar”. Kasnije objavljuje još dve zbirke poezije. Godine 1992. počinje saradnju sa nedeljnikom “Nedjeljna Dalmacija” u Splitu, kao novinar i urednik. Godine 1993. seli se u Zagreb. Sada živi u jednom selu pokraj Zagreba.

Njegova prva, najpoznatija i najuspešnija, zbirka pripovedaka o haotičnoj svakodnevici života u zaraćenoj Bosni i Hercegovini „Sarajevski Marlboro“, objavljena 1994. godine, osigurava mu međunarodno priznanje. Delo je nagrađeno “Nagradom za mir Erih Marija Remark” i “Nagradom Ksaver Šandor Gjalski”.

 

Od tada objavljuje pripovetke, eseje i romane različite tematike, kao i kolumne i članke u brojnim izdanjima sa područja bivše Jugoslavije.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments