Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Brojni likovi koji su akteri priče smešteni su u živopisni i autentično naslikan ambijent ostrva Fort Najls. U središtu priče je buntovna devojka po imenu Rut Tomas, potpuno netipična za svoje vreme i okruženje

Ovonedeljna preporuka našoj čitalačkoj publici je roman „Nevesta mora“ Elizabet Gilbert, spisateljice koja je svetsku popularnost stekla planetarnim bestelerom „Jedi, moli, voli“. „Nevesta mora“ je književno ostvarenje kojim je Elizabet Gilbert učinila potpuni zaokret u svom književnom radu. Prepoznatljiva kao spisateljica koja se duhovito i vrcavo bavila savremenim temama, uglavnom u vezi sa muško-ženskim odnosima, romanom „Nevesta mora“ donosi jednu široko razvijenu, gotovo filmsku priču iz prošlih vremena, o životu  kakav on jeste i kakav može da bude, bez ulepšavanja. Brojni likovi koji su akteri priče smešteni su u živopisni i autentično naslikan ambijent ostrva Fort Najls.

U središtu priče je buntovna devojka po imenu Rut Tomas, potpuno netipična za svoje vreme i okruženje. Rođena na ostrvu Fort Najls, na surovoj obali Mejna, u Atlanskom okeanu, u tipičnoj ostrvskoj porodici koja živi od  lova na jastoge, sticajem neobičnih okolnosti Rut Tomas dobija priliku da se školuje i obezbedi sebi komotniji i mnogo lagodniji život od onog kojim su živeli njeni roditelji. Međutim, budućnost koju su za nju drugi osmislili za nju je neprihvatljiva, i vraća se na ostrvo koje napušta svako ko ima priliku. Ona prekida školovanje na koje je usmerena mimo svoje volje, i smelo i pronicljivo pokušava da organizuje svoj život na ostrvu. Svojom domišljatošću i smelošću, Rut uspeva da odgovori svim izazovima ostrvskog života, da organizuje ozbiljan posao koji unapređuje život svih ostrvljana, da pronađe i sačuva svoju životnu ljubav i stvori porodicu, pa je na kraju ove priče sa srećnim krajem doživljavamo kao istinsku heroinu.

Elizabet Gilbert:  „Nevesta mora“, Vulkan izdavaštvo, 2013

Danka Spasojević

O autorki 

 

Elizabet Gilbert rođena je 1969. u Konektikatu. Studirala je političke nauke na Univerzitetu u Njujorku, a nakon studija provela je izvesno vreme putujući širom sveta. Još tokom studija pisala je kratke priče. Njeni romani su izuzetno popularni i nagrađivani, a po romanu Jedi, moli, voli snimljen je film sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments