Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Bajović

Knjiga „Splin Pariza“(drugi deo „Dnevnika samoće 2000-2004) Vidosava Stevanovića na više od 600 strana donosi mnogo zanimljivih, ali i potresnih detalja o srpskoj i jugoslovenskoj književnosti

Vidosav Stevanović (1942, Cvetojevac kod Kragujevca), čiji je otac Dragomir nepotrebno poginuo na sremskom frontu kada su partizani mobilisali mlade ljude da jure za Nemcima, koji su ionako bežali glavom bez obtira, imao je dedu koji ga je uputio na pravi put, put pismenosti, avantura, života u pravom smislu te reči. Vermaht se već uveliko raspao, ali ovdašnji partizani, na čelu sa drugom Titom, kao da to nisu znali. Ili su znali, ali su hteli smišljeno da pošalju u smrt one koji bi im kasnije zasmetali u njihovoj vladavini.Tako je i naš Vidosav ostao bez oca, a da ga nije ni zapamtio.

Vidosavljev deda nije, ipak, mislio da bi od Vidosava mogao postati pisac. Nagovorio ga je da se, posle kragujevačke gimnazije, upiše na stomatologiju,  što je Vidosav i uradio. Brzo se otud ispisao i već sledeće školske godine upisao se na književnost. U jednom trenutku, kada je shvatio da jedna od profesorki nije baš znala da objasni neke književne stvari, napustio je i taj fakultet. Bolje mu je, kako je napisao u prvom „Dnevniku samoće“ da sam stvara književnost, a ne da gubi vreme i dedin novac slušajući nevešte predavače. Tako danas Vidosav ima „samo“ završenu gimnaziju. Ali, Vidosav je do sada napisao na desetine knjiga, uglavnom podebljih, kao što je ovaj „Splin Pariza“.  Ovo „splin“ medicinari objašnjavaju ovako: „mrzovolja, vrsta hipohondrije koja često donosi osećanje dodijalosti života, a obično se javlja kao posledica dosade; zlovolja, neraspoloženje”. Ali, Vidosav je, omražen u Srbiji kao izdajnik Slobodana Miloševića i drugih Srbendi koje su se odjednom stvorile i počele da odlaze u crkvu, kasnije, posle boravka u Atini, otišao u Pariz i tamo se osećao, bar u prvo vreme, onako kako medicinari tumače „splin“. On i njegova porodica su bukvalno gladovali.

Kasnije, međutim, njemu se život u Parizu počeo dopadati (namerno koristim infinitiv pošto ga i sam Vidosav često koristi). U jednom trenutku, Vidosav, kome je u znamenitom pariskom Šestom arondismanu stan ustupila Florens Artman (portparolka Karle Ponti, tužiteljke Haškog tribunala gde se „sudi samo Srbima“,  još jedna žena koja, prema ovdašnjim medijima, Srbima misli samo zlo), postaje malo čiliji. Posećuje bistroe, knjižare, biblioteke, ljubazno mu se javljaju svi koji ga na ulici sretnu, i on dobija samopuzdanje. Sve dok, povodom ovoga što mu se čitav Šesti arondisman javlja, nije shvatio da ovi koji ga ljubazno pozdravljaju misle da je on, zbog ne baš velike sličnosti sa kraljem mode, Pako Raban.

Knjiga „Splin Pariza“ Vidosava Stevanovića ima više od šeststotina strana, a pride je većeg formata od onog na koji smo navikli. Iz nje ćemo saznati mnogo zanimljivih, ali i potresnih detalja o srpskoj i jugoslovenskoj književnosti i našim ljudima koji vole Srbiju, ali neće u njoj da žive. Recimo, jedan vlasnik nekog kluba u tom Šestom arondismanu, Srbin koji se zove Miroslav, nikada, čak i u najintimnijem društvu, ne govori srpski. Služi se isključivo francuskim.

izdavač: Službeni glasnik, 2015

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments