Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Bajović

Sjajna knjiga Svetislava Basare, duhovita, pisana svima razumljivim jezikom, prepuna informacija o srpskom književnom podzemlju, lopovlucima i raznim dovijanjima da se protraći Andrićev novac

Čim sam se, zahvaljujći mojim prijateljima iz „Lagunine“ knjižare „Branko Ćopić“.u glavnoj kraljevačkoj ulici domogao najnovije knjige Svetislava Basare „Andrićeva lestvica užasa“, počeo sam halapljivo da je ćitam i tih tristotinak strana prešao za samo dva dana, uz sve obaveze koje sam imao. Šta je sad, ovom knjigom, hteo da kaže Basara? Eto pogrešno postavljenog pitanja! Nikoga  ne zanim šta je pisac ili pesnik hteo da kaže, to su izmislili ovdašnji, srpski, tzv. književni kritičari, inače neostavreni pisci. Svako od čitalaca imaće svoj sud o tome „šta je pisac hteo da kaže“. Književnost nije ni izdaleka tako jednostavna, da bi se u svakom delu odmah prepoznao neki kliše, neka formula, neko nebulozno tumačenje još nebuloznijih kritičara. Dakle, ko čita (nažalost moram da primetim da se u Srba vrlo malo čita, jer Srbi, to će i Basara reći, kao da se plaše od istine o prirodi, društvu i o samima sebi) shvatiće i bez dosadnih kritičara šta je Basara napisao..

Evo kako je to bilo sa Basarinom najnovijom knjigom. U knjizi on je Kaloperović i pošao je autoputem Bratstva i jedinstva u Zagreb da bi tamo imao književno veče povodom NIN-ove nagrade koju je netom dobio. Ali, pre odlaska, Kaloperović svraća kod drugog junaka knjige, Stojkovića, slikara, koji se odrekao svih boja u svom likovnom stvaralaštvu, osim bele. „Belu boju niko ne shvata“, reći će Stojković. Svet je sve do XV veka bio crno-beli, i bolje da je takav ostao, ali su se onda pojavila razna mazala koja su šljaštećim bojama upropastili svet. Ali, Kaloperović nije svratio kod Stojkovića da bi mu ovaj pričao o svom slikarskom opusu, već zato što je znao da je Stojković bio intimus sa Andrićem, Ivom, dobitnikom Nobelove nagrade za književnost 1961. Stojković će Kaloperoviću ispričati sve šta se sa tim piscem događalo, a uvek je bio u opasnim situacijama. Svi su počeli da ga svojataju, svi su govorili da smo dobili Nobelovu nagradu, kao da su svi građani SFRJ pisali roman „Na Drini ćuprija“, a naročito su pisci bacili oko na novac koji je Andrić, inače proglašen za tvrdicu, imao. Andrića nisu ostavili na miru ni na samom kraju života. Došla su kod njega dva agenta DB-a i naterali ga  potpiše da se posle njegove smrti osnuje Andrićeva zadužbina. Služba, DB, je vrlo dobro znala da je Andrić bogat čovek i da bi bila ogromna šteta da u stanju svoje izgubljenosti pred smrt prepiše te milione dinara i dolara i na stottine hiljada švajcarskih franaka nekom slučajnom posetiocu bolnice u kojoj je bio.

Sjajna knjiga, duhovita, pisana svima razumljivim jezikom, prepuna informacija o srpskom književnom podzemlju, lopovlucima i raznim dovijanjima da se protraći Andrićev novac.. Za sada je možete naći u Laguninoj knjižari u Kraljevu, a kroz mesec-dva, nadajmo se, i u Kraljevačkoj biblioteci.

Gotski roman

Svetislav Basara, Laguna, pre nekoliko dana

                                                D. Bajović

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments