Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Autor romana bavi se vrlo osetljivom temom politike jednog deteta koja se sprovodi u Kini od 60-ih godina 20. veka i koja porodicama dozvoljava da imaju samo po jedno dete

Mo Jen je kineski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 2012. godine. Mo Jen, čije je pravo ime Guan Mo, bio je prilično brbljivo dete i roditelji su ga stalno opominjali da treba da ćuti kada je van kuće, iz predostrožnosti, jer su vremena bila teška i nesigurna. Izabrao je autoironični pseudonim, mo jen na kineskom znači onaj koji ne govori. Poznat je kao autor romana i kratkih priča u kojima slika burnu istoriju Kine tokom 20. veka. Proslavio se romanom Crveni sirak, koji je pretočen u film 1987. godine. Na srpski jezik prevedeni su romani Velika nedra i  široka bedra, Žabe, Republika pijanaca i  Promena.

Roman “Žabe” dobio je 2009. godine najuglednije književno priznanje u Kini – Mao Dunovu nagradu. Roman je napisan u obliku pisama koje pripovedač šalje japanskom piscu i dramskog teksta na kraju romana. U romanu se bavi vrlo osetljivom temom politike jednog deteta koja se sprovodi u Kini od 60-ih godina 20. veka i koja porodicama dozvoljava da imaju samo po jedno dete. Glavni lik je naratorova tetka, koja je kao vrsna seoska babica u mladosti stekla status dobre vile. Kasnije je satanizovana, jer je sledeći direktivu partije obavila veliki broj prisilnih abortusa, čak i u vrlo kasnim stadijumuma trudnoće. Tetka će pomoći naratoru i njegovoj ženi da dobiju dete preko siromašne surogat majke, koja je prinuđena na taj korak, jer joj je potreban novac za lečenja bolesnog oca.

Dakle, mnoga škakljiva društvena pitanja pokrenuta su u ovom delu, a pisac smatra da ukoliko ne shvatimo politiku planskog rađanja, ne smemo tvrditi da Kinu razumemo.

Katarina Jablanović

 

NB „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments