Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. novembar 2017.

Prema najavama nadležnih, oni koji kreću sa sopstvenim poslom tek od juna sledeće godine mogli bi da računaju na povlastice poput oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa, taksi i naknada tokom prvih godinu dana rada

Od početka ove godine nekoliko puta najavljivane su mere koje bi mogle da pospeše preduzetništvo u Srbiji, a početak njihove primene oročavan je na početak naredne godine. Međutim, što je 1. januar 2018. bliži, sve je jasnije da će početak primene ovih mera biti prolongiran za najmanje još pet meseci u odnosu na planirani datum.

Zaključak Radne grupe koja je bila angažovana na iznalaženju mogućnosti primene ove inicijative, jeste da bi izmene postojećih zakona trebalo do kraja tekuće godine da usvoje narodni poslanici, ali samo usvajanje neće značiti i njihovu automatsku primenu.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je i pokrenula predloge da početnici u biznisu  dobiju olakšice, insistira da primena ovih mera, počne 1. marta naredne godine. S druge strane, u Poreskoj upravi smatraju da je realno očekivati da bi primena mera mogla da počne tek 1. septembra, pa je sa sastanka Radne grupe procurila informacija da će se to, najverovatnije dogoditi negde između ta dva datuma, odnosno 1. juna naredne godine.  

Olakšice u najavi podrazumevaju izmenu važećeg pravnog okvira, odnosno izmene Zakona o porezu na dohodak građana, a trebalo bi izmeniti i Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakon o porezu na dobit. Biće potrebna i modifikacija poreske prijave.

Jedna od olakšica namenjena početnicima u biznisu bila bi neplaćanje poreza i doprinosa na zarade tokom prvih godinu dana i ona bi se, prema ranijim najavama, odnosila i na vlasnike i sve zaposlene. Konkretnije, ova mera odnosila bi se na one koji sa evidencije Nacioonalne službe za zapošljavanje započinju posao i na one koji "povlače" radnike sa biroa. To za državu ne bi bio veliki trošak ,jer im ona svejedno plaća zdravstveno osiguranje, a oni ne bi morali da plaćaju porez na doprinose i penziono.

Tu je i predlog mere po kojoj bi početnici u biznisu plaćali niži porez na dohodak.. Obe mere trebalo bi da potraju godinu dana od započinjanja biznisa.

Koliko košta osnivanje preduzetničke radnje?

Osnivanje preduzetničke radnje trenutno u Srbiji košta od 4.610 do 31.610 dinara, a osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o) otprilike je duplo skuplje, jer košta od 10.370 do 57.370 dinara.

 

Mesečni troškovi za poreze i doprinose na zarade kod preduzetnika variraju u zavisnosti od pravne forme, lokalne samouprave u kojoj je poslovanje registrovano i drugih opcionih troškova i trenutno se kreću, okvirno - 12.245 do 32.892 dinara mesečno, a za d.o.o od 14.813 dinara na mesečnom nivou. 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments