Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. novembar 2017.

Prema nezvaničnim procenama, zbog bespravne seče u Srbiji svakodnevno bivaju opustošene desetine hektara pod šumom, ali se na prostoru NP Kopaonik događa i tzv. sanitarna seča, odobrena zbog neobjašnjivog sušenja jele i smrče

"Više puta su mi šumokradice posekle šumu. Ne znam koliko sam puta policiji prijavljivao podatke o istima, jer znam ko su, ali do sada ništa nije preduzeto. I ove godine su mi posekli bagrem. Lično sam policiji odneo registarski broj vozila na koje je bagrem bio natovaren. Verovatno i ove godine protiv počinioca ništa neće biti preduzeto, jer imam utisak da ih neko štiti. Pošto država i policija ne preduzimaju ništa protiv šumokradica seljani-vlasnici šuma se spremaju da se lično obračunaju sa njima. Verovatno će posle toga neko nešto da preduzme”. Ovako je jedan očajni vlasnik privatne šume pisao jednom dnevnom listu u nadi da će medijska pažnja možda nešto moći da promeni u rešavanju problema svakodnevne seče i krađe stabala na državnim, ali i na privatnim posedima.

Jedan snimak dronom u susednoj Rumuniji nedavno je uznemirio stanovnike oblasti koja se graniči sa Srbijom, jer je na taj način, snimkom iz vazduha, otkriveno da su šumokradice uništile pedesetak hektara, kako se do tada smatralo, duboko obraslih šumom. Upućeniji kažu da je u Srbiji slična situacija i upozoravaju da šumokradice svakodnevno uništavaju desetine hektara stabala u državnim šumama i da najvše bespravnih seča ima kopnenoj zoni bezbednosti sa AP Kosovom i Metohijom i to na teritoriji šumskih gazdinstava iz Raške, Kruševca, Kuršumljie, Vranja i Leskovca.

Prema podacima «Srbijašuma», pustošenje šuma ima karakter ekološke katastrofe, jer je za poslednjih 18 godina ovo javno preduzećeje evidentiralo 587.507 kubika bespravno posečene drvne zapremine, a obračunata pričinjena šteta, ukoliko se osim direktne štete obračuna i ekološka šteta, iznosi oko 180 miliona evra.

Najdrastičnija bespravna seča dogodila 2014. godine sa 26.516 kubnih metara, dok je u 2016. godini posečeno 16.837 kubnih metara.

Oko milion hektara šuma u Srbiji su u privatnom vlasništvu, dok je najveći privatni veleposednik crkva. "Srbijašume" upravljaju sa 53 odsto, odnosno sa oko 1,2 miliona hektara državnih šuma u Srbiji. Njih čuva 624 čuvara šuma, ali su kradljivci odlično organizovani, vešti i dobro opremljeni.

Za poslednje tri i po godine, MUP je, protiv više od 2.500 osoba podneo gotovo 3.000 krivičnih prijava, ali je problem, kažu, neadekvatna kaznena politika koja počinioce gotovo motiviše.

Međutim, kad je u pitanju Nacionalni park Kopaonik, prema pisanju CINS-a, poslednjih meseci se na ovoj planini događa sanitarna seča koju su odobrili nekadašnje Ministarstvo poljoporivrede i zaštite životne sredina i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Tokom 2012, 2013. i 2014. zbog velike količine snega i elementarnih nepogoda pod dejstvom vetra došlo je do oštećenja stabala smrče i jele, pa pomenuta saglasnost za seču precizira da je "potrebno ukloniti suva, oborena ili oštećena stabla" s obzirom da je "proces sušenja primećen još 2012. kao i da zaražena stabla predstavljaju izvor zaraze, budući da se radi o oštećenjima koja su izazvana insektima (potkornjacima) i fitopatološkim oboljenjima." Problem je i što tačan uzrok sušenja nije poznat, budući da  za neobjašnjivo sušenje šuma nije kriv samo potkornjak, ni samo gljivice, ni oboljenja korenog sistema, takozvana trulež, nego i neki vid promene klimatskih uslova, odnosno deficit podzemnih voda, sušne godine, kisele kiše, rast globalne temperature vazduha na godišnjem nivou ili, možda, neki još uvek nepoznat uzrok.

Prema rečima nadležnih u Nacionalnom parku Kopaonik, ova seča nije prihod preduzeća već dodatni trošak, zato što obolela stabla malo vrede, pa je njihova tržišna vrednost ispod troškova seče. Oni poručuju i da bespravna seča na teritoriji ovog NP gotovo da nije moguća, zato što imaju 20 čuvara koji odgovaraju za za svako posečeno stablo.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Mixed Rain and Snow, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
100%     4.9 m/s     32.983 bar
Forecast
PET Low: 0 °C High: 1 °C
SUB Low: 0 °C High: 1 °C
NED Low: -4 °C High: 1 °C
PON Low: -8 °C High: -2 °C
UTO Low: -2 °C High: 0 °C
SRE Low: -3 °C High: 0 °C
ČET Low: -6 °C High: 0 °C
PET Low: -6 °C High: -2 °C
SUB Low: -6 °C High: 0 °C
NED Low: -6 °C High: 0 °C