Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

23. decembar 2017.

Priča Marije Čeperković sa Kopaonika dokaz je da je ova preduzimljiva mlada žena na vreme uspela da nađe svoju poslovnu “nišu” i da od uslužnog pranja i  peglanja posteljine za vlasnike smeštaja na krovu Srbije napravi unosan biznis

Najlakše je, kažu, doneti dobru odluku kada nema loših opcija, a u slučaju Marije Čeperković koja godinama živi i radi na Kopaoniku, kao da je bilo baš tako. Sledeći sopstvenu intuiciju i, kako sama priznaje, na nagovor supruga Ivana, odlučila je da posle šest godina rada za druge, započne sopstveni privatan biznis, u kojem se oprobala i pre nego što je kod Nacionalne službe za zapošljavanje konkurisala za sredstva namenjena početnicima u biznisu. Ove godine ih je i dobila, otvorila svoju preduzetničku radnju registrovanu za uslužno pranje i peglanje posteljine, peškira, uniformi i – prezadovoljna je. Tih 180.000 dinara pomoći države, kaže Marija, pomoći će joj da tokom prve, obično najteže godine za početnike u biznisu, ne brine makar za poreze i doprinose, a od onog što zarade moći će i dalje da nabavljaju stalno neophodnu novu opremu. I sada u vešeraju imaju dvadesetak mašina, što za pranje, što sušilica, mašinu za peglanje posteljine, čak i onu za peglanje košulja. Ovih dana kreće prava zimska turistička sezona na krovu Srbije, a Marija i Ivan kažu da će to za njih značiti – pune ruke posla!

- U špicu sezone umemo da budemo i bukvalno “zatrpani” posteljinom i peškirima. Tada mašine u vešeraju rade neprestano, a naš posao traje danonoćno. Spavamo na smenu, ali se ne žalimo, jer kod nas sezona traje koliko i zima. Dajemo sve od sebe da posao odradimo najbolje što umemo i to nam se na pravi način vraća, zato što poštujemo one sa kojima radimo, njihovo vreme i naše dogovore – kaže Marija. Pogledajte njenu priču: 

 Njen pradeda je godinama kupovao imanja na Kopaoniku i davao sve od sebe da svaki plac zadrži, uprkos visokim porezima. Danas se u vikend naselju, na pradedinom imanju koje su nasledili nalazi nov apart-hotel, koji su izgradili Marija i njeni najbliži. Sećanje na pradedu sauvali su dajući svom objektu ime Dobričin konak (www.dobricinkonak.com), jer je ova lokacija na 2,5 kilometra od ski centra Kopaonik i na oko pet kilometara odo ski staza, i danas poznata pod nazivom Dobričina bačija, a tu se nalazi i istoimena autobuska stanica. Posle izgradnje objekta jedan broj apartmana su prodali, kako bi došli do sredstava da opreme one koje su zadržali. Kada su počeli da ih izdaju – koristili su usluge servisa za pranje i peglanje posteljine, a onda shvatili da bi to mogli i sami da rade, i za sebe, i za druge.

- Krenuli smo gotovo stidljivo sa tri-četiri apartmana koje smo održavali, a onda se taj broj polako uvečavao. Danas neke apartmane, ne samo u našem objektu, već širom Kopaonika, kompletno održavamo, a za neke i dalje radimo samo uslužno pranje i peglanje posteljine i peškira – zadovoljna je naša sagovornica.

Iako je, navodi, bila prezadovoljna odnosom bivšeg poslodavca, kaže da je divan osećaj kada ne zavisite ni od koga, kada imate svoj posao.

- Prema onima koji sada rade za nas, trudim se da se ponašam isto onoliko korektno kao bivši poslodavci prema meni. Naravno da je mnogo bolje kada radite za sebe. Nemate radno vreme, sve sami uklapate u svoj režim života, ali uslovi rada na planini otežani su zimskim uslovima u kojima radimo. Turistička sezona ovde podrazumeva sneg i gužvu. Do centra Kopaonika u normalnim okolnostima nama autom treba pet minuta, ali u sezoni, zbog gužve i zastoja taj put traje mnogo duže. Godine iskustva naučile su nas da nađemo načine da svoj posao završimo što je pre moguće i što kvalitetnije, jer mi zavismo od klijenata, a ne oni od nas – iskrena je Marija.

Priznaje da joj je trebalo hrabrosti da se odluči da uđe u svet preduzetništva. 

- Nisam bila sigurna u sebe, nisam verovala da mi to možemo sami da «izguramo», ali danas sam mu zahvalna – ističe Marija, poručujući da preduzetnik, da bi bio uspešan, pre nego što započne neki posao mora da odredi prioritete, da zna šta želi, da ne mašta o nekom poslu velikog obima već na samom početku.

Najčešći gosti Dobričininog konaka su, kako saznajemo, Rumuni, (mada, naravno, ima i drugih) koji svoj smeštaj rezervišu uglavnom preko e bookinga, letnja sezona i dalje je prilično «tanka», osim kada su leti nesnosne vrućine. Na zimovanje se ranije dolazilo na nedelju dana, ali poslednjih godina boravci gostiju su  i tokom zime najčešće produženi vikendi. Zato Marija i Ivan dobro znaju svoj radni ritam i spremno čekaju svaki četvrtak da na pravi način odgovore zahtevima vikend gostiju. Znaju, kažu, da pobede lako ostvaruju samo oni koji veruju da je nešto u njima nadmoćno u odnosu na okolnosti, a oni imaju - baš takav osećaj.

 

*Ovaj tekst i emisija nastali su kao deo projekta sufinansiranog iz budžeta Opštine Raška. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments