Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. februar 2018.

Proteklog vikenda, prva eko brana u Srbiji, zaustavila je da više od tri tone ambalažnog otpada dospe u Ibar, što je više od polovine ukupnog otpada koji je brana uspela da zaustavi od svog postavljanja, pre desetak meseci

U mestu Batnjik na reci Raški, u aprilu prošle godine postavljena je  prva mrežna brana u Srbiji od ekološkog materijala za odbranu od ambalažnog otpada koju je, zajedno sa partnerima, kompanija “Sekopak” finansirala sa 100.000 evra. Proteklog vikenda, ova eko brana zaustavila je više od tri tone ambalažnog otpada, što predstavlja više od polovine ukupnog otpada (5,4 tone) koju je brana uspela da zaustavi tokom proteklih 10 meseci. Nadležni smatraju da je na ovaj način sprečena manja ekološka katastrofa.

Reka Raška, zbog divljih deponija, i kraj nje,  pored njenih pritoka, nažalost, i sama više podseća na simbol ljudskog nemara, nego na reku kojoj bismo se ponosili. Obilna kiša prošlog vikenda uticala je na porast vodostaja reke Raške i njenih pritoka, pa je smeće krenulo nizvodno, ali je brana uspela da zadrži otpad koji bi, inače, završio u Ibru.

"Radnici Komunalnog preduzeća danima pokušavaju da sakupe sve flaše i drugi ambalažni otpad koji je došao rekom i trebaće im još nekoliko dana da završe čitav posao. Do sada je samo jedan radnik bio angažovan na ovoj brani i skupljao ambalažni otpad koji dođe do brane", rekla je za RTS šefica kabineta predsednika Opštine Raška Maja Vujanac.

Prema rečima direktorke Sekopaka Violete Belanović Kokir, količina zaustavljenog otpada potvrđuje da je mrežna brana projekat koji postavlja nove standarde u očuvanju reka, jer to smeće, ne samo da neće dalje teći nizvodno, već odlazi u proces reciklaže definisan projektom, u dogovoru sa opštinom Raška.

Ipak, deo smeća dospeo je u Ibar, jer je na potezu kod splavova, u gradskoj zoni, Ibar ovih dana bio pokazatelj naše ekološke neosvešćenosti i neodgovornosti.

Mrežna brana je postavljena na užem toku rečnog korita i izgrađena je od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika koji je 100% ekološki, i samim tim ne narušava rečni ekosistem, floru i faunu. Upravo ovakvi projekti su u svetu već našli svoju primenu.

U toku jedne godine, stanovništvo Republike Srbije generiše oko 200 hiljada tona komunalnog ambalažnog otpada, od čega oko 60 hiljada tona prikupe operateri sistema zahvaljujući svojim partnerima osnivačima i sakupljačkoj mreži, dok ostatak završava na divljim deponijama.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments