Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. april 2018.

U proteklih šest meseci od naplate ulaza u kopaonički nacionalni park naplaćeno je 11,5 miliona dinara, a dogodine će na ovoj planini, najverovatnije, početi naplata izlaza umesto ulaza 

Polovinom oktobra prošle godine rukovodstvo Nacionalnog parka Kopaonik uvelo je naplatu ulaska motornih vozila na prostor ovog nacionalnog parka. Tako je do početka ovog meseca vozačima raznih vozila naplaćeno oko 11,5 miliona dinara. Najviše od oko 53.000 vlasnika automobila, koji su na Koponik dolazili kao turisti, a ostatak od oko desetak hiljada vozača autobusa, dostavnih vozila, kamiona i vozila koje koriste povlašćeni meštani  potkopaoničkih opština poput Brusa, Leposavića i Raške. Najviše je vozila prošlo sa bruske strane, kroz naplatnu kapiju kod Brzeća, a naplaćivalo se još kod Đorovog mosta iz pravca Jošaničke Banje i na putnom pravcu iz Rudnice u blizini Sunčane doline. Podsećanja radi,

Ovu naplatu Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik uvelo je shodno Zakonu o zaštiti prirode usvojenom još 2010. godine i uz saglasnost resornog ministarstva. Cene su različite, shodno kategoriji vozila. Tako vlasnici putničkih vozila i motocikala dnevnu taksu plaćaju 150, nedeljnu 600, a mesečnu 2.000 dinara. Vlasnicima kombija i putničkih vozila sa prikolicom  dnevno se naplaćuje 250, nedeljno 1.100, a mesečno 3.000 dinara. Vozači autobusa i kamiona dnevno plaćaju 500 dinara, za nedelju dana 2.000, a mesečno 6.500 dinara i vozila sa više od tri osovine dnevno 1.000, a nedeljno 4.000 i mesečno 13.000 dinara. Stanovnicima sa teritorije opština Raška, Brus i Leposavić data je mogućnost da uplate godišnju ulaznicu po cenama od 250 dinara za putnička vozila i motocikle, 500 za kombije i vozila za prikolicom, 1.000  za autobuse i kamione i 1.500 za vozila sa više od tri osovine.

Gde će ovaj novac otići da li i za uređenje kanalizacije koja ugrožava prostor Nacionalnog parka, posebno skijališta.

- Računamo da ćemo do kraja godine ostvariti planiranih 15 miliona dinara, a novac ćemo trošiti transparentno i u skladu sa Programom upravljanja Nacionalnim parkom, dabome i uz saglasnost resornog ministarstva. Prioritet je zaštita flore i fanune na ovom prostoru i, naravno, sprečavanje svakojakog zagađenja. Jer, nama nije cilj da se više novca slije u kasu nego da se smanji broj zagađivača. Eto, često me vozači pitaju da li će platiti kad dođu vozilom na elektro pogon, a ja im uvek odgovaram: ,Ne. U toj slučaju bićete čak od naše ustanove i nagrađeni'.     

Od Predraga Šumarca, rukovodioca odgovornog baš za čuvanje parka doznajemo da je zimus bilo momenata kada se povremeno ulaz, zbog gužve, nije ni naplaćivao.

Zato će deo novca, koji je naplaćen ove sezone biti upotrebljen i za modernizaciju sistema za naplatu. Uz uvođenje mogućnosti da se to obavi, recimo i SMS porukama, najverovatnije će se dogodine, kako bi se što više izbegle gužve i čekanja, umesto ulaza naplaćivati izlaz iz kopaoničkog nacionalnog parka.

autor: M. Dugalić

izvor: “Politika”

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments