Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. maj 2018.

Takozvani blanko-otkazi zbog materinstva već su uobičajena praksa, javna su tajna i druga uslovljavanja, a u Republičkoj inspekciji rada učestale su žalbe da ženski dinar i u javnom sektoru manje vredi od muškog

Kraljevčanka, majka troje dece, na Praznik rada, nije se osećala slavljenički. Na tržištu rada je nepoželjna kategorija.

"Gde god da sam podnela zahtev i si-vi, otišla na razgovor, kad sam iznela da imam troje dece, odmah sam precrtana. Kao da nisam sposobna za rad", ističe Jelena Župac, po obrazovanju saobraćajni tehničar, nezaposlena.

I takozvani blanko-otkazi zbog materinstva već su uobičajena praksa, a naša sagovornica, koja je zamolila da ostane anonimna, potvrđuje javnu tajnu o visini zarada kod kineskih poslodavaca.

Plata joj je bila 16.000 dinara, a ugovor je potpisala na 22.000. Razliku je davala poslodavcu.

U Republičkoj inspekciji rada učestale su žalbe da ženski dinar i u javnom sektoru manje vredi od muškog dinara.

"Ja bih pre rekao da se ženski rad manje vrednuje od muškog, i to je evidentno. Kad pogledate malo bolje, u ustanovama i firmama na položajima, žene su ipak manje plaćene", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije. Rad i zarada na selu nevidljivi su i u statistikama.

Samo 50-godišnja Snežana Jovanović iz Sirče zna zašto svakog jutra mora da se budi u četiri sata:

"Naša stoka ne zna kad je neki praznik! A plate nema. Ko još na selu zaradi platu?"

Ministar rada i zapošljavanja Zoran Đorđević kaže da su to neprimereni, ali nasleđeni "repovi" zakona:

"Mi se trudimo da izmenimo i dopunama Zakone promenimo od finansiranja, pomoći porodicama sa decom do penzionog osiguranja i diskriminacije."

pripremili: Vera Aksentijević, Slobodan Miljković, Nikola Sanader

izvor: RTS

Vrednost ženskog rada skočila samo na papiru

Kada bi se rad u domaćinstvu u Srbiji plaćao po minimalnoj ceni sata, za rad kod kuće žene bi godišnje zarađivale 1.650 dolara. To su podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku u petoj po redu publikaciji "Žene i muškarci u Republici Srbiji, 2017". U 2010. godišnja zarada žena, obračunata po tadašnjoj minimalnoj ceni rada od 116 dolara, iznosila je 1.390 dolara. To bi moglo da znači da je i rad žena dobio na ceni. Nažalost, tako je - samo na papiru.

foto: Pixabay

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Ja

    Gost - Ja

    Nama su u firmi gde radim masovno davali pre ugovora o radu da prvo potpisemo blanko otkaz
    • Ime: Ja