Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. jun 2018.

Milica Kučević, vlasnica radnje “Lenitex” naredne godine ide u penziju, ali će privatnim poslom nastaviti da se bavi, jer je uspešna žena koja je posle decenija rada za druge, pre četiri postala preduzetnica, a sada žali što to nije učinila ranije

Preduzetničku krojačku radnju “Lenitex” Milica Kučević iz Baljevca osnovala je 2014. godine. Posle godinu dana uspela je da obezbedi dovoljno posla da može da zaposli I druge. Danas je uspešna poslovna žena koja je uverena da “bez zanata u rukama” u privatnom poslu nema uspeha, a njena radnja zapošljava četiri radnice, sa mogućnošću da ih uskoro bude i više.  

Milica je od 1981. godine radila u kadrovskoj službi jednog društvenog preduzeća u Novom Pazaru, koje je 1992. godine prestalo da radi. Nekoliko godina trebalo je da nad tom firmom i zvanično bude proglašen steča.j Kada se to dogodilo, Milica je shvatila da nešto mora sama da preduzme, pa je 1997. godine odlučila da kod tekstilaca-privatnika u Novom Pazaru počne da uči posao šivenja. Sedamnaest godina radila je za druge, “brušeći” svoje znanje i veštinu krojenja i rada na industrijskim mašinama.

Pogledajte reportažu o Milici Kučević

- Radila sam na teksasu i na pamuku, nije bilo lako, ali vredelo je – iskrena je Milica kada objašnjava kako se dogodilo da pre četiri godine (nakon što joj je dosadilo da svakog dana putuje za Novi Pazar ujutru i popodne se vraća), odluči da pokrene privatan biznis.

Delom zahvaljujući sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje (koja je tokom prve godine rada koristila uglavnom za plaćanje poreza I doprinosa), registrovala je sopstvenu preduzetničku radnju, a danas, kada mašina ima duplo više nego radnica, žali jedino što se na privatan posao nije osmelila ranije. Imala je, kaže, i volju, i želju, a i sam posao ju je zanimao.

- Nije to bila hrabrost. Jednostavno, u to vreme nisam znala koliko obaveza i odgovornosti nosi privatan posao, sve je spontano došlo. Znala sam da radim i nije bilo posla koji nisam naučila, pa sam se pouzdala u to. Ipak, morala sam tačno da znam koliko mogu, da rasporedim posao – kaže Milica.

U njenoj radnji danas se uslužno šiju odevni predmete za jednu firmu iz Novog Pazara, rade popravke, a Milica i njene radnice, isključivo po narudžbini proizvode i “Lenitex” komade garderobe. Od svega je najlepše, ističe Milica, što su tri kćerke u međuvremenu stasale, završile škole i fakultete i započele sopstveme životne priče, pa više nema pritiska da nešto mora da se obezbedi kako se zna i ume (osećaj koji dobro poznaju svi koji u većim gradovima školuju decu). Ponosna je na porodicu, na supruga koji se ne libi da pomogne oko kućnih poslova, kada se dogodi da je Milica u radnji, “rame uz rame” sa radnicama po čitav dan.

Mladima MIlica, od srca poručuje da moraju da vole ono što rade:

- Na silu se ništa ne može. Možeš da se trudiš, ali ako u sebi nemaš ljubavi i smisla za to što radiš, bolje je da i ne počinješ. Da si pošten i radan u privatnom poslu se podrazumeva – pojašnjava naša sagovornica.

Prve dve godine je uspevala, kaže, samo da se «pokriva», iako je radila 12 do 14 sati dnevno (i danas joj se to, kako navodi, često dešava).

- Rad je najbitniji, jer u ovom poslu nema razmišljanja poput onih «odradiću radno vreme i idem kući»,

Sve četiri radnice u «Lenitexu» su prijavljene, zaradu uvek dobijaju 1. u mesecu i plaćene su po radnom satu. Pošto jedna od radnica uskoro odlazi na porodiljsko bolovanje, Milica trenutno obučava devojku koja će je zameniti. Kaže da nije klasična «gazdarica», jer sve što one ne mogu ili ne umeju da odrade, kaže, uradi ona sama, a njoj pripadaju i najteži poslovi. Zanimljivo je da, iako je njena majka bila vrsna krojačica, Milica nije umela da šije, pre nego što je počela da uči zanat po privatnim novopazarskim radnjama za izradu ideće. Umela je, kaže, ponešto deci i sebi da ušije, ali to je bilo daleko od onoga što je bilo potrebno da bi radila na velikim industrijskim mašinama.

- Isto je kao da ne umete da vozite auto, a neko vam kaže da ga odvezete do Beograda bez posledica – ilustruje Milica, zauvek zahvalna modelarki koju, kaže, poštuje kao najrođenijeg, zato što joj je pomogla da savlada sve tajne krojačkog zanata.

Upoređujući rad u društvenoj firmi i kod privatnika u Novom Pazaru sa svojim sadašnjim poslom, Milica kaže da joj je kao poslodavcu najteže :

- U društvenoj firmi posao je mogao da se ostavi i za sutra, kod privatnog poslodavca sam puno radila, odgovarala samo za ono što radim i bila mirna čim se završi smena, a u ovom poslu, ako sve što treba ne završite danas – nemate sutra. Mušterije će otići kod drugog ako ih ne ispoštujete, nema druge šanse. Sada dogovaram za svakog radnika koji, možda, nije dobro uradio posao, moram da vodim računa o ispravnosti mašina, da zamenim radnika koji ne dođe na posao – ističe Milica.

Pre dve i po godine jedina je u Raški izabrana da kroz projekat koji pod nazivom «Pokreni se za posao» organizuje ENECA, dobije sredstva zahvaljujući kojima je kupila tri mašine. Jedno vreme, kaže, problem joj je bio što nije mogla da nađe radnice, jer žene nisu želele da se obuče za ovu vrstu posla.

Milica će dogodine u zasluženu penziju, ali ne namerava da prestane da radi. Želela je kaže, da bar jedna od kćerki nastavi njen posao, ali – sve su našle svoj put. Možda njena naslednica bude neka od unuka, nada se naša sagovornica.

- Žao mi je što ranije nisam krenula sa privatnim poslom, jer bih možda mnogo više postigla. Boriću se sve dok budem mogla, radnju neću da odjavljujem. A za sve one koji se plaše privatnog posla imam poruku da je neophodno da nauče zanat, pa da krenu sa svojim biznisom. Dok sam učila kako se radi, drugi su odbijali neke poslove, a ja nisam nijedan, jer sam sve želela da naučim. Zbog toga mi se danas vraća svaki mušterija za kojeg sam nešto već uradila – ponosna je ova Baljevčanka.

Porodica, ljubav, rad i poštenje, reči su kojima bi ona, možda, u jednoj rečenici ona mogla da pokuša da opiše svoj život. A sreća? Sreća se podrazumeva, jer se u ovoj priči i sreća radom stiče.

 P. S. Ovaj tekst i emisija sufinansirani su iz budžeta opštine Raška. Stavovi iskazani u ovom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments