Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. jun 2018.

Doktor poljoprivrednih nauka Rade Jovanović iz Beograda pretvorio je zapuštenu dedovinu u selu Gradac u turistički raj, ali su neki u njemu videli tajkuna, pa zbog raznih prepreka, od razvoja seoskog turizma koji bi oživeo ovaj kraj za sada – nema ništa

Za realizaciju želje iz detinjstva da, uz pomoć seoskog turizma oživi rodno selo Gradac u opštini Raška u kojem je rođen, glavni junak ove priče uložio je ogroman trud i novac. To je trebalo da bude primer uspešnog razvoja seoskog turizma, jer bi omogućilo zapošljavanje najmanje 15-ak meštana i doprinelo opstanku sela. U planu je bilo i konkurisanje za korišćenje sredstava predpristupnih fondofa EU – IPARD, ali je danas sve to pod velikim znakom pitanja.

Ovako je nekada izgedao prostor na kojem se danas nalazi Gradačka Banja

Rade Jovanović, doktor je poljoprivrednih nauka i naučni savetnik u Institutu za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu. Kao rukovodilac, zajedno sa saradnicima koordinira rad poljoprivrednih savetodavnih i stručnih  službi širom Srbije. Zadatak im je da svojim stručnim savetima i primenom nauke pomognu poljoprivrednim gazdinstvima na unapređenju proizvodnje, a time i njihovom opstanku na selu. Zato Rade dobro poznaje probleme sela u Srbiji, kao i modele uspešne održivosti.

- Kao stručnjak i istinski patriota želeo sam da, ulažući svoja sredstva i znanje u svom rodnom selu Gradac u opštini Raška, na primeru nekoliko seoskih porodica praktično pokažem načine održivosti i time doprinesem njegovom opstanku - kaže za portal Krug Jovanović.

Imao je ideju da unapređenjem poljoprivredne proizvodnje i turističke ponude doprinese razvoju seoskog turizma za koji ovo golijsko selo ima izuzetne potencijale: manastir Gradac, prirodne lepote Golije, uslove za proizvodnju zdrave hrane... Realizaciju ove ideje započeo je pre šest godina, a svojim entuzijazmom uspeo je da animira i najveći broj radno sposobnih meštana.

Pogledajte video reportažu iz Gradačke Banje

- Pomagali su, pre svega, u radovima na uređenju sela, a posebno okoline manastira koja je bila posebno zapuštena, a najvećim delom pripada mojoj i porodicama  najbližih rođaka – priseća se Rade i sa ponosom ističe da su uspeli da urede do tada neugledan i  nepristupačan prostor u prelepo izletište, da obnove zapuštenu prilaznu stazu do manastira.

- Neurednu baruštinu, obraslu u ševar, pretvorili smo u prelepo jezerce, uredili izvorište lekovite vode, pokrenuli tradicionalnu proizvodnju brašna obnovom urušenih vodenica. U delu vodenica i nekoliko kuća opremili prostorije za smeštaj turista.- pojašnjava naš sagovornik.

Trudili su se, kaže, da maksimalno  poštuju zakonske propise, uključujući i mere tehničke zaštite koje im je izdao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (RZZSK). Tako je prostor Gradačke Banje u zaseoku Munaci postao jedan od najlepših i najposećenijih na teritoriji opštine Raška, a cela ideja je naišla na izuzetno odobravanje posetilaca iz zemlje i inostranstva kojih je, ističe Jovanović, samo tokom 2016. godine bilo oko  15.000. Organizovani su na tom prostoru “Dani kraljice Jelene”, “Golijski susreti”, “Dani jorgovana” na koje su dolazili stanovnici svih golijskih opština (Raške, Novog Pazara, Ivanjice i Kraljeva) .

Imali su, kažu, posebnu podršku za realizaciju ove ideje i tadašnje igumanije manastira Gradac – Efimije, koja je svojim predlozima učestvovala u izradi idejnog projekta, rađenog uz procene da upravo blizina manastira Gradac predstavlja komparativnu prednost za razvoj seoskog turizma. Onda su naišli na neočekivane prepreke.

- Igumanija Efimija otišla je 2016. godine, a došla je nova igumanija Nina, koja se suprostavila ideji razvoja seoskog turizma, jer navodno “ turisti ometaju monaški život”. I Republički zavod za zaštitu spomenika kulture počinje da donosi rešenja po kojima “turističku delatnost ne treba dozvoliti u blizini kulturnog dobra“. Zbog toga su od strane opštinske uprave ukinuta već doneta rešenja o kategorizaciji, ali su u drugostepenom postupku rešenja RZZSK poništena, a nama je omogućeno da se bavimo turizmom – navodi Jovanović.

To, ipak, tvrdi on, nije bio kraj negativne kampanje, jer su tokom 2017. godine počele da pristižu zabrane radova na uređenju, odbijanje davanja uslova za  gradnju pomoćnih objekata, rešenja o rušenju letnjih pozornica, staza za šetanje… Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, prema tim tumačenjima, dao je uslove da se “na mestu nekadašnjih vodenica rekonstruišu nove, koje ne mogu da promene namenu, ali su nad vodenicama izgrađeni apartmani”. Zbog toga je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izradio predlog zaštite okoline manastira Gradac.

- Prema tom rešenju, nema nikakve gradnje u zoni manastira Gradac. Inače, deo manastirske  porte i sam ulaz u nju, nalazi se na našem imanju. Sve što se dešava ograničava život ljudi ovde i preostaje im samo da poklone svoju imovinu manastiru ili nekom drugom i da se odsele. Ovde su porodice živele vekovima, to su njihove kuće, koje oni sada ne mogu da adaptiraju čak ni za sebe, a kamoli za turiste. Kako uređene sobe u okviru obnovljenih objekata, pozornice ili pešačke staze mogu da ugrožavaju spomenik kulture? Kako turisti mogu da ugrožavaju  kulturno dobro? Najveći broj ovih rešenja već je poništen od strane drugostepenih organa, ali šta to vredi kada neprestano stižu nova, sve besmislenija – pita se Jovanović.

Pisao je za ove dve godine na sve moguće adrese: nadležnima u Ministrstvu trgovine i telekomunikacija, episkopu žičkom Justinu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Od svih je tražio da ga prime kako bi ih lično upoznao sa problemom, ali odgovora, osim iz Vučićevog kabineta - nije stigao. Oni su u svom dopisu napisali da nisu nadležni i da će dopis koji im je poslao proslediti Ministarsvu kulture i informisanja.

- Nije u pitanju nikakva neprimerena gradnja u blizini manastira, već obnova porodičnih vodenica za koje su dobijene sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih organa. Ništa nije nadzidano, niti urađeno van projekta. Nigde u zakonu u okolini manastira ne postoji zabrana bavljena turizmom već obrnuto – tvrdi Jovanović.

Ranije su dobili Rešenje o kategorizaciju za smeštaj gostiju (turista) u gornjem delu objekta, koje im je izdalo nadležno Ministarstvo trgovine i turizma. 

- Koga i kako to moj brat i ja, obnavljajući svoju dedovinu  ugrožavamo? Kome smeta verujući narod koji obilazeći svetinju predahne u hladovini reke udaljene više od sto metara od manastira? Da li su korov i šikara primereniji od lepote koju zajedno sa manastirom obilaze brojni gosti koji se mole u svetinji? – pita se Rade Jovanović i upoređuje situaciju sa manastirom Studenica, koji je pod zaštitom UNESCO, a ima hotel i kafanu u neposrednoj blizini.

Rade Jovanović ističe da u objektima namenjenim smeštaju turista ima svega 20-ak kreveta koji, kaže, ničim ne mogu da ugroze manastir Gradac, već samo da upotpune lepotu, zbog čega bi voleo da sa manastirom ima saradnju na obostranu korist.

U izgradnji izletišta učestvovali su svi meštani sela, koji su poklanjali i temelje svojih zapuštenih kuća.

- Po rešenjima nadležnih, Gradačka Banja i njeno jezero ugrožavaju okolinu, a na samo nekoliko stotina metara iznad nje nalazi se nekoliko deponija na kojima se nalaze čak i leševi životinja, ali na to niko ne reaguje. Predstavljen sam kao tajkun iz Beograda, a ja sam zapravo gradačko dete koje je želelo da meštanima svojim primerom pokaže da se može opstati na selu – kaže naš sagovornik.

Sa željom da porazgovaramo sa igumanijom Ninom, pozvonili smo na vrata manatirskog konaka, ali nam je jedna od monahinja ljubazno saopštila da igumanija ne želi da daje izjave, a da monahinje nisu ovlašćene.

- Uređenje prostora i obnova objekata u Gradačkoj banji su jedan od retkih impulsa života u umirućem selu Gradac koje je, nažalost kao i većina drugih sela u Srbiji  osuđeno na propast, ukoliko im se ne ponudi neka alternativa održivog razvoja – zaključuje Jovanović.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Betmeni su opet u akciji.
  • Ime: Stanar
 • Gost - dragan

  Gost - dragan

  Umesto da crkva pomogne svoj narod i prepozna dobru nameru ovoga gospodina, koji očigledno želi da uloži u svoj kraj, te tako vrati dostojanstvo i pruži neku nadu svojim komšijama...dotična igumanija to ne prepoznaje,izgleda da je u pitanju njen lični interes ili je došlo do gubljenja kredibiliteta kod naroda. Predlažem joj da svojim radom,trudom,nesebičnošću...približi crkvu narodu, i bude uz narod,gde je crkvi  i mesto...
  • Ime: dragan