Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. jun 2018.

Profil prosečnih preduzetnica kaže da su to žene srednjih godina i obrazovanja, koje i dalje smatraju da je u Srbiji „sve lakše ako ste muško“ zbog predrasuda da je ženama mesto u kući i zato što ih obaveze posle radnog dana čekaju i kod kuće

U našoj zemlji žene, u proseku, u svet preduzetništva "ulaze" izmedu 36 i 55 godina starosti, ankete pokazuju – uglavnom iz nužde. Jer, 66 odsto preduzetnica priznalo je da su ih ka biznisu pokrenuli tek prelomni događaji u životu, otkazi, razvodi, porodični problemi. Skoro duplo manji je procenat žena koje su u privatnoj inicijativi videle svoju šansu. Žene mlađe od 32 godine koje pokreću sopstveni biznis, u Srbiji su više izuzetak, nego pravilo.

Milica Kučević iz Baljevca na Ibru naredne godine ide u penziju, ali joj to nije smetalo da pre četiri godine pokrene svoj sopstveni biznis otvarajući krojačku radnju. Ona je od 1981. godine radila u kadrovskoj službi jednog društvenog preduzeća u Novom Pazaru, koje je 1992. godine prestalo da radi. Nekoliko godina trebalo je da nad tom firmom i zvanično bude proglašen stečaj. Kada se to dogodilo, Milica je shvatila da nešto mora sama da preduzme, pa je 1997. godine odlučila da kod tekstilaca-privatnika u Novom Pazaru počne da uči posao šivenja. Sedamnaest godina radila je za druge, “brušeći” svoje znanje i veštinu krojenja i rada na industrijskim mašinama. Delom zahvaljujući sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje (koja je tokom prve godine rada koristila uglavnom za plaćanje poreza i doprinosa), registrovala je sopstvenu preduzetničku radnju, a danas, kada mašina ima duplo više nego radnica, žali jedino što se na privatan posao nije osmelila ranije.

Žensko preduzetništvo u razvijenijim zemljama odavno je značajan pokretač ekonomskog razvoja. Udeo "ženskih preduzeća" u ukupnom broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji je 31,7 odsto, što je gotovo na nivou evropskog proseka (34 odsto), ali – u Evropi ženski biznisi traju, a kod nas se gasi skoro svaka druga ženska preduzetnička priča (47 odsto). Stopa gašenja „muških“ preduzeća daleko je manja (38 odsto).. Ženski biznisi su u 90 odsto slučajeva mikro-biznisi, pa su im problem nelikvidnost, teži pristup tržištu i lancima dobavljača, nedostaju podsticajne mere i poboljšanje uslova finansiranja.

Marija Čeperković iz Raške godinama živi i radi na Kopaoniku, a sledeći sopstvenu intuiciju i, kako sama priznaje, na nagovor supruga Ivana, odlučila je da posle šest godina rada za druge, započne sopstveni privatan biznis, u kojem se oprobala i pre nego što je kod Nacionalne službe za zapošljavanje konkurisala za sredstva namenjena početnicima u biznisu. Prošle godine ih je i dobila, otvorila svoju preduzetničku radnju registrovanu za uslužno pranje i peglanje posteljine, peškira, uniformi i – prezadovoljna je. Tih 180.000 dinara pomoći države, koristi joj da tokom prve, obično najteže godine za početnike u biznisu, ne brine makar za poreze i doprinose, a od onog što zarade -nabavljaju stalno neophodnu novu opremu: mašine za pranje i peglanje posteljine, sušilice. Marija iskreno priznaje da joj je trebalo hrabrosti da se odluči da uđe u svet preduzetništva.

- Nisam bila sigurna u sebe, nisam verovala da mi to možemo sami da «izguramo», ali danas sam suprugu Ivanu zahvalna što je bio veći vizionar od mene – ističe Marija, poručujući da preduzetnik, da bi bio uspešan, pre nego što započne neki posao mora da odredi prioritete, da zna šta želi, da ne mašta o nekom poslu velikog obima već na samom početku.

Profil prosečne preduzetnice kaže da je to žena srednjih godina, koja ima završenu srednju školu, udata je i ima decu.  Za više od dve trećine žena koje su u Srbiji danas preduzetnice, nije bilo drugog načina da sebi obezbede zaposlenje, osim pokretanjem svog biznisa.

U Udruženju poslovnih žena Srbije kažu da državi ne treba da bude cilj samo da podstiče žene da osnivaju firme, koje se vrlo često nađu u „nebranom grožđu“, naročito kada dođe do problema plasmana i naplate. Cilj su, navode, mere koje će i tim malim biznisima omogući da porastu i da jednom, žene koje su same sebe zaposlile, budu u prilici da zaposle druge.

Žene se, prema rečima Snežane Prelić, direktorke filijale u Kraljevu Nacionapne službe za zapošljavanje, logično, najčešće okreću poslovima u sferi usluga, i to onih čije pružanje zahteva najmanje ulaganja (kozmetički i frizerski saloni, poslovi u oblasti trgovine, ljudskih resursa, u oblasti prerađivačke i tekstilne industrije).

Preduzetnicama je mnogo teže nego muškim kolegama i zbog toga što im je, kako se procenjuje, za postizanje osetnijeg uspeha u poslu potrebna bar jedna decenija. Jer, tek svaka osma preduzetnica u Srbiji vlasnica je neke nekretnine. One koje nekretnine nemaju teže dolaze do kredita. Nedostaje im i podrška, naročito na početku posla.

Anketirane žene-preduzetnice često ističu ističu da je ovo, ipak, svet muškaraca i da je u Srbiji „sve lakše ako ste muško“. Roditelji devojčica žele da im kćerka ima „normalan“ posao, a nijedan ne želi da se njihovo žensko dete muči zbog problema koje neminovno donosi privatan biznis.

Srpsko društvo i dalje robuje predrasudama po kojima je ženama mesto u kući, pa one moraju da ulože mnogo više napora da bi bile priznate i ozbiljno shvaćene. Osim toga, zaista ih ograničava i „duplo“ radno vreme, jer poslovne žene sve obaveze posle radnog dana čekaju kod kuće.

Prošle godine u Srbiji je izdvojeno oko dva miliona evra podrške preduzetnicama, a projekat "Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou", treba da obezbedi bolju saradnju preduzetnica sa lokalnim samoupravama. Problemi su i nedovoljna informisanost žena i promocija ženskog preduzetništva u Srbiji. Većina onih koje su se okušale u privatnom biznisu kaže da taj posao, koji god bio u pitanju, nije ni malo lak. Cilj, uložena energija, snaga, volja i vera, za upeh mogu, ali nažalost, ponekad i ne moraju da budu dobitna kombinacija.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - baki

    Gost - baki

    Samo nemojte više da ,,kukate,, imate vas u zdravstvu, prosveti, politici...niko vam ne brani iako ne pokazujete neki kvalitet (čast izuzetcima)...borite se  i dokažitze da vredite a ne sve preko  sebe i NVO-a.
    • Ime: baki