Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

6. avgust 2018.

Gosti iz svih krajeva bivše Jugoslavije i nekih evropskih zemalja iznedrili su na Golijskim susretima u Gradačkoj Banji u nadu da još ima šanse da srpska sela koja polako umiru, dožive preobražaj kroz povratak tradiciji i etno turizam

Smeh, pesma, igra, zvuci frule, gusala i harmonike, pevačke grupe i folklorne igre, obeležili su tek završene, šeste po redu, Golijske susrete. Održani su u Gradačkoj Banji gde je dr Rade Jovanović, rukovodilac savetodavne službe Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu, pre nekoliko godina, uz pomoć prijatelja i rođaka, započeo obnovu svoje dedovine. Gradačka Banja je na Gradačkoj reci, desetak kilometara od Ibarske magistrale, na putu Kraljevo - Raška, u neposrednoj blizini manastira Gradac, zadužbine Jelene Anžujske.

Jovanović kaže kako se, spremajući se da krene na ovaj narodni sabor, prisetio kako nekada njegove vlasi nisu bile sede, ali su godine i napori da svoj kraj oživi učinili svoje.

- Gosti su stigli iz svih krajeva bivše Jugoslavije, Francuske, Švajcarske, ali su najbrojniji ljudi sa naše Golije, što i jeste cilj ove manifestacije koja ima više od 120 učesnika iz okolnih gradova i opština – kaže Jovanović, ističući da Golijskim susretima opština Raška ima razloga da se ponosi.

Golijski susreti održani su na prostoru na kojem je nekada bilo šest, a danas dve vodenice. Jedna je obnovljena, a jedna od temelja rekonstruisana, između glavnog i izvedenog toka Gradačke reke. Vodenice melju brašno od heljde, raži, pšenice, belog (autohtone sorte osmak) i žutog kukuruznog brašna, a tu je i obnovljen izvor „Očna voda“, za koji se vezuje predanje kako je baš tu srpska kraljica Jelena Anžujska povratila vid jednom od svojih sinova, pa je u znak zahvalnosti Presvetoj Bogorodici izgradila manastir Gradac. Duž brzaka Gradačke reke napravljen je mostić, a tu je i mini vodopad sa kojeg se voda spušta uz huk. Jovanović kaže da je želeo da, zajedno sa meštanima, prijateljima i rođacima, pokaže da je moguće voleti Goliju i ostati na selu.

Domaćin ovogodišnjih Golijskih susreta bio je dr Slavo Kolović, stomatolog iz Raške, poreklom iz sela Gradac. On je svim gostima poželeo da se bar na dan opuste i lepo provedu

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments