Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. oktobar 2018.

Na jubilarnom, desetom po redu Sajmu zapošljavanja u Raški učestvovalo je 19 poslodavaca, najviše sa Kopaonika, u ponudi je bilo više od 200, uglavnom sezonskih radnih mesta

U Raški je danas održan deseti po redu Sajam zapošljavanja koji tradicionalno, pred zimsku turističku sezonu, ispostava NSZ u ovoj opštini organizuje zbog potreba poslodavaca na Kopaoniku za sezonskim radnicima. Radnike turističko-ugostiteljske struke danas je tražilo desetak hotela sa Kopaonika: MK Mountain Resort, novi hotel “Gorski”, hoteli “Srebrna lisica”, “Putnik”, Klub A, Milmari, Grey, Kraljevi čardaci. Takođe, i poslodavci iz Raške i okoline  tražili su radnike mašinske struke.

- Možda najzanimljiviji poslodavac ove godine je firma “Luss protect”, koja se bavi šivenjem radnih i vojnih uniformi, počeće da radi posle Nove godine i zapošljavaće stotinka radnika – rekla je za portal Krug Dijana Jemuović, coordinator ispostave kraljevačke filjale NSZ u Raški.

Ovoj firmi potrebni su uglavnom šivači i srodna zanimanja iz sveta tekstilne industrije. Prema rečima Ivane Mlađen, direktorke proizvodnje, tehnologije i razvoja u preduzeću “Luss protect”, oni imaju nameru da šire proizvidne kapacitete i programe.

- Za sada smo zadovoljni odzivom posetilaca, ali ćemo videti kako će to izgledat do kanačnog odabira kadrova za našu fan+briku u naselju Draganiči – kaže Mlađen.

Metalski radnici potrebni su poslodavcima iz Baljevca, a na sajmu je učestvovala i jedna firma iz Subotice koja ima potrebu za zavarivačima, bravarima i ostalim zanimanjima metalske struke.

- Ove godine veliko je interesovanje poslodavaca, ponudili su više od 200 radnih mesta, pa se nadam da će naći radnike koji će zadovoljiti njihove potrebe – izrazila je Jemuović svoja očekivanja.

Snežana Prelić, direktorka filjalale NSZ u Kraljevu je, pozdravljajuću prisutne na sajmu, pohvalila opštinu Raška koja je, kako je navela, jedna od retkih opština u Srbiji koja, iako pripada nerazvijenom području, izdvaja velika sredstva za podsticaje zapošljavanju, u saradnji sa NSZ, ali i samostalno.

- U narednih nekoliko dana biće raspisani javni pozivi, kojima će se podsticati pre svega programi stručne prakse za lica koja prvi put traže zaposlenje i programi obuke na zahtev poslodavaca – rekla je Prelić, poželevši poslodavcima da na sajmu nađu odgovarajuće radnike, a nezaposlenima koji traže posao, da ga na sajmu nađu.

Sajam je zvanično otvorenim proglasio predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić, koji je ocenio da ovakvi sajmovi zaista imaju svrhu, zato što nisu, kako je rekao, samo “Šarena laža” i predstave za medije:

- Pokušavamo da smanjimo nezaposlenost, smatrajući da je to najvažniji način da mlade zadržimo u Raški. Za lokalni akcioni plan zapošljavanja opština Raška izdvojila je ove godine 30 miliona dinara, a NSZ i država još 15 miliona, n ačemu smo im neizmerno zahvalni – rekao je Rakitić.

Prema podacima stručnih službi, dodao je on, broj privatnih preduzetnika u Raški porastao je u ovoj godini (u odnosu nana 2014. godinu) za 110 preduzetnika, a broj pravnih lica povećan je za 25.

Propratna aktivnost današnjeg sajma bila je dodela ugovora po programu za samozapošljavanje, koji NSZ sprovodi sufinansiranjem sa lokalnom samoupravom opštine Raška.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments