Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. oktobar 2018.

Na 105 lokacija u Srbiji nalaze se veće količine rudarskog otpada kojeg u našoj zemlji ima oko 24 miliona kubnih metara; u Raški je održana prva javna prezentacija projekta izrade baze podataka o svim aktivnim i napuštenim lokacijama

U Centru za kulturu Gradac u Raški održana je prva javna prezentacija projekta „Katastar rudarskog otpada“, na kojoj su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i članovi projektnog tima predstavili metodologiju projekta, dosadašnje rezultate i najavili naredne korake projekta koji se sprovodi u Srbiji, do početka 2020. godine.

Projekat se bavi izradom baze podataka svih aktivnih i napuštenih lokacija rudarskog otpada u Srbiji,  kako bi se formirao inventar lokacija rudarskog otpada u formi katastra. Cilj je harmonizacija zakonodavstva sa regulativom Evropske unije u sektorima rudarstva i zaštite životne sredine, konkretno kroz razvoj i poboljšanje sistema upravljanja rudarskim  otpadom. 

Više o projektu pogledajte u videu ispod: 

- Značaj ovog projekta ogleda se i u tome što će katastar prvi put predstaviti objedinjene i sistematizovane podatke o svim lokacijama rudarskog otpada, uključujući količine i karakter rudarskog otpada, kao i kategoriju odlagališta i potencijalne hazarde. Ova baza podataka pružiće Ministarstvu rudarstva i energetike kvalitetnu dokumentaciju o stanju na terenu, kao i mogućnost da kvalitetno i na odgovarajući način reagujemo u slučaju remedijacije, sanacije i rekultivacije odlagališta koja su kritična u pogledu zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi - izjavila je dr Dragana Jelisavac Edeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike.Mapa 41 lokacije izabrane za dalje istraživanje i analize

Osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke obišlo je do sada 250 lokacija širom zemlje i utvrdilo da se u Srbiji nalazi 105 lokacija sa većim količinama rudarskog optada, a da ukupna količina rudarskog otpada iznosi oko 24 miliona kubnih metara. U dogovoru projektnog tima i Ministarstva rudarstva i energetike izabrana je 41 lokacija, koje su predmet detaljnog ispitivanja (uzorkovanje zemljišta, rudarskog otpada,  podzemnih i površinskih voda,  hemijske analize, procena stabilnosti).

Te lokacije sadrže ukupno 80% identifikovanog rudarskog otpada i nalaze se u ukupno 21 opštini: Aleksinac, Boljevac, Bor, Brus, Voždovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Knjaževac, Kragujevac, Krupanj, Kučevo, Loznica, Ljubovija,Majdanpek, Mali Zvornik, Nova Varoš, Prijepolje, Raška, Surdulica, Crna trava, Čajetina.

- Na našoj teritoriji aktivna su tri rudnika, a veliki broj kompanija planira, ili već sprovodi istražne aktivnosti sa ciljem da otvori rudnike i počne sa eksploatiacijom rudarskog bogatstva.  Spremni smo da sarađujemo sa rudarskim kompanijama, da im ponudimo povoljno i podsticajno poslovno okruženje, a od kompanija očekujemo da, u skladu sa najboljom praksom u rudarskom sektoru, vode računa o svim aspektima zaštite životne sredine. Taj model odgovornog poslovanja smatramo pravim partnerstvom i saradnjom na obostranu korist -  kazao je zamenik predsednika opštine Raška Đorđe Gogić.

Ovaj projekat vredan 2,1 miliona evra finansira Evropska unija sa 90% sredstava, dok preostalih 10% obezbeđuje Srbija. Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija je naručilac, a krajnji korisnik projekta je Ministarstvo rudarstva i energetike. Projekat implementira konzorcijum nemačkih kompanija Plejades i DMT u saradnji sa srpskim partnerima.

Više o projektu na veb sajtu projekta: http://katastarrudarskogotpada.rs/

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments