Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

6. novembar 2018.

Gradnjom mini hidoelektrana, voda se, iako je prirodno bogatstvo, trajno izmešta iz rečnog toka u cevi i stavlja u službu pojedinaca, kaže u svom dopisu grupa građana Raške koji traže vanrednu skupštinu i moratorijum na izgradnju mini HE

Zbog očiglednog i trajnog ruiniranja životne sredine (kojeg nije pošteđen ni Nacionalni park Kopaonik) deo građana opštine Raška, zabrinutih za sopstvenu i budućnost svoje dece, dižu svoj glas protiv, kako kažu, otimanja reka, radi masovne izgradnje derivacionih mini hidroelektrana u sopstvenom okruženju.

Izgradnja derivacionih mini hidroelektrana, kažu u svom dopisu upućenom medijima građani opštine Raška, obavezno podrazumeva pregrađivanje rečnog toka i potpuno preusmeravanje vode iz rečnog korita u odvodne cevi. Na ovaj način se voda, koja je po važećim propisima prirodno bogatstvo, trajno izmešta iz rečnog toka u cevi i stavlja u službu pojedinaca – vlasnika mini hidroelektrana (koji postaju njeni jedini i apsolutni korisnici), ostajući tako potpuno nedostupna biljkama, životinjama i stanovništvu nizvodno od vodozahvata.

Kako bi se njihov glas čuo, građani su samoinicijativno pokrenuli potpisivanje peticije kojom se zahteva organizovanje vanredne otvorene javne sednice skupštine opštine Raška, sa jednom tačkom dnevnog reda: donošenje obavezujuće odluke – moratorijuma na dalju izgradnju derivacionih mini hidroelektrana i preispitivanje opstanka postojećih mini hidr-elektrana na području Raške.

Cilj ove peticije jeste da se na javnoj sednici opštinske odbornici upoznaju sa mišljenjem građana i stavovima relevantnih stručnjaka o ogromnim štetnim posledicama koje izgradnja derivacionih mini hidroelektrana nosi po ljude i životnu sredinu. Poruka ove građanske inicijative je: neka reke ostanu slobodne i našoj deci, kao što su ih i nama naši preci ostavili!

Gradnja brojnih mini hidrelektrana na području Kraljeva i Raške sve više utiče ne stabilnost ekosistema, a najčešći uzrok tome je nepoštovanje minimuma protoka vode rečnim koritom

Primera radi, na Kopaoniku, u samom kanjonu Samokovske reke, podignuta je brana. Voda ove planinske rečice više ne ide niz dubodolinu nego cevima, skoro pet kilometara strminom kanjona da bi se kod Đorovog mosta, sjurila u mašinsku kućicu, gde su tribine i ostala oprema za prozvodnju električne energije. Uprkos tome, koritom bi moralo da teče najmanje 22 odsto od višegodišnjeg prosečnog protoka, morala bi voda da teče bar ribljom stazom... Ali, kad voda krene cevima ostaje samo potočić nedovoljan za ribe a i za jaz koji je nekada, 18 kilometara odatle vodio Dragoljub Mijatović u svoje selo Sušicu. Ne ostaje takozvani ekološki minimum vode ni na većini drugih reka u ovom kraju, posle podignutih brana za mini hidelektrane. A, njih u slivu reke Jošanice do Ibra ima 17 i, shodno urbanističkim planovima i energetskim programima, biće ih još, čak i na prostoru Nacionalnog parka Kopaonik. Jer, država Srbija se obavezala da do 2020.godine obezbedi 27 odsto od ukupne potrošnje struje iz obnovljivih izvora. Tu su, naravno, pored hidropotencijala, i sunce, vetar, biogas...

U ukupnoj količini megavata iz obnovljivih izvora mini elektrane mogu proizvesti tek tri odsto. Međutim, uveliko se grade, ne samo na pomenutom području Kopaonika i Jošaničke Banje, već i dalje, na dugim lokacijama. Jer, plan je da ih bude više od pedeset, uglavnom u planiskim predelima koji pripadaju gradu Kraljevu.

Interesovanje investitora uzrokovano je čistom računiceom. Jer, cena tzv „zelenih kilovata“ dvostruko je viša od uobičajene, pa su vlasnici pomenutih mini elektrana itekako povlašćeni, jer im država cenu koja dostiže i do 10 evrocenti po kilovatu garantuje narednih 12 godina od priključenja elektrana na mrežu.

Meštani sve više negoduju uplašeni činjenicom da, osim što reke presušuju, nestaju i ribnjaci, vodenice, vodopadi, a dr Jelena Drmanac iz Jošaničke Banje stalno ističe da to nisu ,,zeleni“ nego ,,crni“ kilovati.

- Kako drugačije nazvati prekide rečnih tokova, promene tokova reka, nestajanje vodopada, uništavanja biljnog i životinjskog sveta, onemogućavanja navodnjavanja... Čak i tamo gde su nekim čudom, recimo, ostavljene te riblje staze, one su takve da ribe moraju biti prave akrobate... – ističe  dr Jelena Drmanac.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments