Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. januar 2019.

U zimsko doba, na Pešterskoj visoravni, nedavno su se susreli vozač malog kamiona Eco Mujović i životinja koja bi po svim zakonima prirode, tokom zimskih meseci - trebalo da spava

Nesvakidašnji prizor na Pešterskoj visoravni, iznad Tutina, a ispod planine Jarut. Na putu koji vodi od Delimeđa ka gornjoj Pešteri, baš u blizini sela Ramoševo, nedavno, u rano jutro, oko šest časova susreli su se jedan kamiončić i jedan putnik, koji bi po zakonima prirode u ovo doba trebalo da spava. Kamionom, prevozeći mleko do mlekare u Tutinu, upravljao je Eco Mujević a u suprotnom smeru žurno se kretala oveća zver.

Najpre, iz daljine pomislim da je reč o divljoj svinji, sretao sam ih ovde i ranije. Kad sam se približio, vidim medved ili mečka, ali mi ovde uvek kažemo mečka. Svejedno, ni meni ni njoj taj susret nije bio baš prijatan. Unezverila se ona, pa zastane, a ja skrenem i zaustavim kamion, da se sklonim. Setim se telefona i sačinim jedan snimak, onako iz kabine. Ona, protrča i ode svojim putem a ja dođem k sebi i pomislim: „Što ne spavaš mečko, kad ti je vreme za to. Ako ja moram ovako rano na posao ti ne moraš. Sigurno si u jesen pila mnogo kafe pa te još muči nesanica...”

Uz ovu šalu Mujević nam objašnjava da je letos, ali iz daljine, takođe video, da li istu ili drugu mečku.

No, ona je odmah počela da beži uzbrdo pa se čak okliznula i pala na put i u drugom pokušaju je uspela da ode, gore u planinu. Taj susret nije bio ovakav, što bi se reklo, oči u oči – priča Mujević.

Od pre godinu dana, doznajemo i od meštana okolnih pešterskih sela, stvarno se pojavilo više ovih zveri. I, ima različitih mišljenja da li su štetočine ili „ukras” područja. Dobar poznavalac ovdašnjih prilika Fehim Kurtović, upravnik pošte u Tutinu tvrdi da meštani često trpe štetu i navodi primer u domaćinstvu Salka Martinovića, iz sela Jerebice. Njemu je posle povređivanja tri grla krupne stoke i to sa leđa, što je, tvrdi, karakteristično za napad mečke, uginulo. Sadik Kofrc iz Ramoševa navodi slične primere u dva domaćinstva i dodaje:

Nije ova uslikana mečka ovde jedina, ima ih više, jer često uočavamo njihove lako prepoznatljive tragove. Smatram da ih ne treba dirati nego hraniti i ja sa još nekim komšijama često to i činim ostavljajući im meso gore u šumi. Volim ove životinje – naglašava Kofrc.

Bez obzira na neprijatnost Eco Mujević, autor fotografije kaže:

Mečka napada krupnu stoku samo kad dođe do nekog sukoba, recimo kad stoka krene da brsti divlju krušku, čije plodove ona voli. Istina, svi znamo da jede i med pa je bilo ovde primera da noću upadaju i u dobro zaštićene pčelinjake.

I, tako oprečna su mišljenja meštana pešterskih sela da li je reč o dobroj ili zloj, nedavno pridošloj komšinici, pitajući se još šaljivo da li je Mujevićev fotos za poster ili za poternicu...

autor: Miroljub Dugalić

izvor: "Politika"

foto: neobičan prizor na Pešterskoj visoravni, u blizini sela Ramoševo (Eco Mujović)

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments