Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. maj 2020.

Iako hoteli počinju sa radom najverovatnije od 15. juna, interesovanje gostiju i puna banjska šetališta ulivaju nadu da, i pored gubitaka koje je turizmu i ugostiteljstvu prouzorkovala epidemija, Vrnjačka Banja ima razloga za optimizam

jIako je pandemija koronavirusa donela velike ekonomske gubitke kompletnom  turističkom i ugostiteljskom sektoru, a hoteli još nisu otvoreni, sudeći po broju posetilaca, koje smo juče zatekli u Vrnjačkoj Banji i popunjenosti smeštaja za letnju sezonu, banjski turizam se vraća na ,,velika vrata".

Nakon skoro dvomesečne obustave rada, najposećenija banja u Srbiji, počela je da dočekuje prve goste, koji su tokom prethodnog vikenda iskoristili priliku da uživaju u ,,banjskom" suncu, a u ugosteljskim objektima se od jutarnjih časova, tražilo mesto više, što je čak i mnoge dugogodišnje konobare iznenadilo.

- Očekivali smo da će da ,,krene" posao, pre svega zbog “vikendaša” i manjeg broja gostiju iz Kraljeva, Kruševca i Trstenika, koji dođu ovde da provedu nekoliko sati i pobegnu od svakodnevnice. Međutim, s obzirom da su i dalje hoteli zatvoreni, a da se, koliko smo upućeni, kontrolišu i privatni smeštaji, posla ima barem tri puta više nego što se očekivalo. Ako se po jutru dan poznaje, čak i ako se zbog situacije sa koronavirosom odlože ,,Love fest" i Karneval, letnja sezona ,,preti" da bude iznenađujuće dobra-  smatra ljubazna konobarica Danka.

S obzirom na zabranu rada, zaposleni u ,,Solaris resortu", (jednom od retkih hotela, koje smo uspeli da kontaktiramo), potvrdili su nam da je interesovanje domaćih turista u odnosu na prethodnu sezonu znatno pojačano, posebno z  juli i avgust, kao i da se povećao broj noćenja za koje se gosti opredeljuju.

- Tokom prethodnih godina, najpopularnija je bila ,,vikend opcija", a ove godine, gosti najčešće uplaćuju duži vremenski period - od sedam do deset dana. Takođe, primetili smo da se i struktura gostiju delimično promenila, pa je sve  više porodica sa malom decom, koje se odlučuju da nas posete tokom najtpolijih meseci, što ne čudi, jer je kod nas smeštaj za decu do 12 godina gratis. Što se cena tiče, nismo ih menjali, formirane su još 1. januara - istakla je Bojana, iz hotela Solaris Resort.

Kako bismo saznali situaciju i u drugim hotelima, proverili smo  popunjenost smeštaja za letnji period na sajtovima za pretraživanje i rezervaciju smeštaja,,Booking" i ,,Trivago" i uverili smo se da su vikendi, kao i oni ,,produženi", u velikm broju objekata već bukirani, a posebno u onima sa nešto pristupačnijim cenama. Slična situacija je i u privatnim smeštajima, u kojima se, prema rečima jednog od zakupaca, najveći broj gostiju očekuje krajem jula.

- Izdajemo dva apartmana, što se kraja juna tiče imamo nekoliko termina rezervisanih, a prava ,,navalica" kreće od 10. jula, dok najveći broj poziva dobijamo za poslednju sedmicu u julu. Imamo stalne goste iz Novog Sada, koji svake godine, nakon odlaska na more, dođu kod nas da se ,,resetuju" par dana, a juče su me zvali da umesto tri, rezervišu osam noćenja. Roditelji sa malom decom, takođe, zovu sve češće, dok ,,mladež" radije bira da produži ka Kopaoniku, osim u periodu ,,Love festa", za koji je pitanje da li će se održati ove godine. Počele su i rezervacije za septembar, a to su uglavnom oni, nešto stariji gosti, koji su još jesenas uplatili more za kraj maja ili oni koji su otkazali ,,kasne" termine za Grčku i rešili da ovo leto, ipak, provedu u Srbiji - navela je vlasnica apatmana ,,Nevena".

Situacija je ohrabrujuća, smatra i Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja, koji je ocenio da su, iako i dalje ne postoji kompletan uvid u popunjenost smeštaja (jer su hoteli i dalje zatvoreni), veliki broj ,,dnevnih" posetilaca, puni ugostiteljski objekti -  provereni recept koji gotovo uvek daje rezultate.

- Gostiju je sve više, pa verujemo da za oporavak banjskog turizma, ipak, ima nade. Iako hoteli počinju sa radom verovatno od 15. juna, veliko interesovanje i puna banjska šetališta ovih dana videli na banjskim ulicama, ulivaju nadu da nam i pored pošasti koja nas je sve poremetila, predstoji dobra sezona - zaključio  je Trifunović.

                      Jovana Ristić

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments